В подписаното от Порожанов споразумение е записано и запазване като

...
В подписаното от Порожанов споразумение е записано и запазване като
Коментари Харесай

Държавата потушава протеста на служители в Агенцията за градушките с бонуси

В подписаното от Порожанов съглашение е записано и опазване като цяло на работните места на чиновниците

Още по тематиката
Премиерът обаче изиска " да се спре административният тормоз върху жителите "

Операторът " Евроманган " дължи над 200 хиляди лева такси на страната

Министърът на земеделието Румен Порожанов подписа незабавно съглашение с шефа на Агенцията за битка с градушките Ваньо Славеев и със синдикатите в понеделник, откакто чиновници от организацията от област Пловдив излязоха на митинг с гледище да се обезпечи съответно възнаграждение и естествени условия на труд. Това се случва на фона на тежката метеорологична обстановка поради изобилните градушки в Южна България. Служителите на организацията от години несполучливо се пробват да слагат казуса с сериозно ниското си възнаграждение.

С минимални заплати

Подписаното съглашение планува в допълнение материално стимулиране на работещите, изясни министър Румен Порожанов. Предвижда се те да получат еднократно пари, които да компенсират настояването за нарастване на заплатите тази година. По информация на министерството става дума за 386 хиляди лв. общо, или приблизително по 500 лв. на ракетострелец.

Искането на чиновниците е за 20% по-високи заплати. По данни на Светла Василева от КНСБ 90% от чиновниците получават минимална заплата. Тя разясни, че е нужна смяна в статута на работещите в Агенцията за битка с градушките, тъй като сега не може да им се изплати обещаното от 20 на 100 покачване на заплатите и раздаването на бонусите е единствената законова опция за нарастване на заплатите съгласно Закона за държавния чиновник.

Реалното нарастване на месечните хонорари с 20 % ще бъде от 1 януари 2018 година, като те ще доближават 510 лв., а след това се чака да има и още едно нарастване от 10 на 100, изясни Порожанов. Министърът се ангажира също и да се потърсят способи за желаното повишение на възнаграждението през идната 2018 година В съглашението е записано и опазване като цяло на работните места на чиновниците по места.

В лособено неловко време

Въпреки подписаното съглашение синдикатите не са сигурни, че митингите ще спрат, тъй като стачкуващите не са съгласували дейностите си с тях. В понеделник близо 100 души от двата полигона за битка с градушките в Поповица и Голям чардак оповестиха гражданско непокорство и изключиха пултовете. Така продукция за над 400 млн. лв. остава незащитена от градушки без значение от неприятната метеорологична прогноза. От земеделското министерство оповестиха, че въпреки всичко не работят единствено 23 от общо над 200 ракетни площадки.

Протестиращите обясниха, че от 20 години получават обещания да им се покачат заплатите, само че това не се случва. Част от протестиращите и в този момент бяха скептични по отношение на обещанията за нарастване на заплатите, защото сходни уверения им се давали всяка година и не се изпълнявали, а се правели за да се изкара сезон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР