В подножието на Витоша се издига един от символите на

...
В подножието на Витоша се издига един от символите на
Коментари Харесай

Боянската църква - историята в изображения

В подножието на Витоша се издига един от знаците на българската просвета – храмът " Св. Св. Никола и Пантелеймон ", по-известен като Боянската черква.

Тази година се навършват 760 година от нейното възобновяване и 40 години от включването й в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.
Юбилей: Боянската черква навършва 760 години от обновяването си По мотив годишнината се провежда експозицията „ Боянската черква: Знаци на паметта ”
„ Първото, което виждаме от Боянската черква, е нейната фасада, по която си личат епохите, в които е била строена. С просто око може да се долови, че тя е била строена на три стадия. Пред нас е най-старата, истинската черква, която датира от края на ХХ, началото на ХХI век. До нея е междинната част, която е вдигната от севастократор Калоян през 1268-1269 година Третата част е издигната доста по-късно, през средата на XIX век. Тя е вдигната със средствата на боянчани тогава”, споделя доктор Калин Йорданов, завеждащ филиал " Боянска черква ".

Снимка: btvnovinite.bg

„ Предполага се, че това е истинската средновековна врата, която при градежа на възрожденската част е била преместена на фасадата на възрожденската част. Тя е с железна облицовка и по нея виждаме следи от бурното минало. Виждаме, че вратата е надупчена от патрони. Има локални митове и предания, които описват, че църквата е била нападната и ограбена от черкези”, споделя още доктор Калин Йорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

При последната реституция във възрожденската част на църквата преди повече от десетина години е отхвърлен вторият етаж и е възобновен типът на истинската фасада на средновековната Калоянова черква. Там виждаме още един архитектурен детайл от античното ни минало. Това е един фриз, донесен от севастократор Калоян от Сердика. Любопитното е, че още няколко детайла от този фриз са открити в Антична София”, добавя доктор Йорданов.

Калояновата черква е наречена по този начин, тъй като е била издигната и изографисана по поръчка на севастократор Калоян и неговата брачна половинка - севастократица Десислава.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Тя е изобразена с една дребна корона с едно типично воално преграждане, което също е особено за Западна Европа. Изключително богато орнаментираната одежда, по която се виждат зооморфни претекстове, които съдържат препратки към зародилата се по това време хералдика. И може би един от най-интересните обстоятелства, свързани с нея, са обувките, които се подават под нейната дреха. Те са червени на цвят, тя носи червени обувки, а това е привилегия единствено за царски особи. Може би по този метод Десислава е загатнала за своя царски генезис. Нейната загадка и до ден сегашен не е разгадана. За нея знаем единствено името й, само че не знаем произхода й, за разлика от този на Калоян, който пък е удостоверявам в ктиторския текст от 1258-1259 година, че е братовчед на българския цар”, споделя доктор Калин Йорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му всички чужденци, които посещават Боянската черква, се изумяват от реализма на облиците.

„ Виждаме триизмерни облици – забележете купола или пък, в случай че минем в другата част, забележете по какъв начин са изобразени планините. В сцената на Преображение те са триизмерни, което за времето си е революционна техника. 50 години преди шедьоврите на Джиото и дори години преди той да се роди в Боянската черква към този момент има белези за вероятност. В сцената с Тайната вечеря намираме нещо любопитно, извънредно забавен подробност – храната върху масата. Представя най-вероятно типичната храна на средновековния българин от региона на Средец от средата на XIII век. Виждаме ряпа, чесън и хляб”, споделя още доктор Йорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

Посетителите на Боянската черква се усилват с всяка минала година. Посетители от целия свят всекидневно идват да прегледат световноизвестните фрески. Само за предходната година посетителите са съвсем 80 000.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР