В подкрепа на силите на КФОРНапрежението в сръбските общини не

...
В подкрепа на силите на КФОРНапрежението в сръбските общини не
Коментари Харесай

НАТО праща 700 бойци в Косово

В поддръжка на силите на КФОР
Напрежението в сръбските общини не стихва

НАТО изпраща още 700 бойци като подкрепление за 4-хилядната задача на КФОР в Косово, съобщи Ройтерс. Засега не е ясно когато спомагателните сили ще дойдат в страната. 

Решението е взето поради следващото напрежение в северната част, обитаема най-вече със сърби. В понеделник в град Звечан се стигна до конфликти, в които бяха ранени 30 бойци от НАТО и 52-ма протестиращи сърби.

Размириците този път са провокирани от настояването на локалните сърби от постовете си да се отдръпват кметовете косовари на Звечан, Зубин поток и Лепосавич. Те бяха определени на вота на 23 април, който бе бойкотиран от сръбското население на трите града. В резултат при 3,5% интензивност кметските постове бяха завоюва от претендентите от албански генезис. Сърбите упорстват косовското държавно управление да ги в профил и да допусне локалните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към отговорностите си.

Властта в Прищина обаче отхвърля, а встъпването на кметовете в служба предходната седмица подпали както недоволството на локалните сърби, по този начин и рецензии към косовските управници от страна на Съединени американски щати и техните съдружници. Днес френският президент Еманюел Макрон съобщи, че управляващите в Косово носят отговорност за размириците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР