В подкрепа на документа, внесен от Йемен, гласуваха 128 страни

...
В подкрепа на документа, внесен от Йемен, гласуваха 128 страни
Коментари Харесай

Опълчихме се на САЩ за Ерусалим

В поддръжка на документа, импортиран от Йемен , гласоподаваха 128 страни от 193, измежду тях и България.

Висши палестински представители приветстваха приемането от Общото заседание на Организация на обединените нации на резолюцията, която удостоверява, че окончателният статут на Ерусалим би трябвало да бъде избран посредством директни договаряния сред Израел и палестинците, съобщи Асошиейтед прес, представен от Българска телеграфна агенция.

В текста се споделя още, че "всякакви ограничения и дейности, ориентирани към изменение на характера, статута или демографския състав на свещения град Ерусалим, нямат юридическа мощ, те са недействителни и би трябвало да бъдат анулирани ".

В документа не се загатват Съединени американски щати, само че се показва "дълбоко страдание във връзка взети наскоро решения, отнасящи се до статута на Ерусалим ".

Общото заседание приканва "всички страни да се въздържат от разкриване на дипломатически представителства в свещения град Ерусалим ", а също по този начин да не признават "никакви дейности или ограничения, които опонират на резолюциите ", признати в Организация на обединените нации.

Посланикът на Палестина в Организация на обединените нации Рияд Мансур назова вота победа освен за палестинците, само че също за Организация на обединените нации и за интернационалното право. Той сподели, че непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в международната организация Ники Хейли "жалко се е провалила ", като е съумяла да убеди единствено 7 страни, с изключение на Съединени американски щати и Израел, да гласоподават срещу резолюцията.

"Те използваха невиждана тактичност, приложиха невъобразим до момента в Организация на обединените нации напън, в това число шантаж и изнудване ", добави той.

Съединени американски щати и Израел организираха мощна лобистка акция против резолюцията. Хейли изпрати предупредителни писма до 180 страни със опасност, че Вашингтон "ще си запише имената " на тези, които са дали своят вот срещу Съединени американски щати.

Неотдавна президентът Доналд Тръмп разгласи, че признава Ерусалим за столица на Израел и че ще реалокира посолството си там. Още преди гласуването в Организация на обединените нации през вчерашния ден той заплаши с спиране на американската финансова помощ за страните, които поддържат резолюцията. Въпреки това тя бе призната с поддръжката на 128 страни членки на Организация на обединените нации, в това число България.

Седемте страни, с изключение на Съединени американски щати и Израел, дали своят вот срещу приемането на резолюцията, са Гватемала, Хондурас, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Того. АП отбелязва, че даже страни, които получават голяма американска помощ, като Афганистан, Египет, Йордания, Пакистан, Нигерия, Етиопия, Танзания и Южна Африка, са подкрепили резолюцията. Египет е получил тази година към 1,4 милиарда $ от Съединени американски щати, а Йордания - към 1,3 милиарда Агенцията обръща внимание, че от 193 страни членки на Организация на обединените нации, 35 са се въздържали, а 21 въобще не са дали своят вот.

Сред въздържалите се има няколко страни членки на Европейски Съюз - Латвия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия - както и Босна и Херцеговина, Австралия, Аржентина, Канада и Мексико.

Сред негласувалите са страни, като Кения (петият максимален реципиент на американска помощ за м.г.), Грузия и Украйна, които имат доста близки връзки със Съединени американски щати.

След вота Хейли пусна в Туитър фотография, показваща имената на 65-те страни, които гласоподаваха срещу резолюцията, въздържаха се или въобще не гласоподаваха, като сподели:

"Ние оценяваме позицията на тези страни, които не се подведоха по безотговорния метод на Организация на обединените нации ". После тя изпрати предложения до техните посланици в Организация на обединените нации за банкет на 3 януари, с цел да им благодари за дружбата със Съединени американски щати.

Хейли означи също, че вотът в Организация на обединените нации няма да се отрази на проектите на Съединени американски щати да реалокират посолството си в Ерусалим.

Съединени американски щати би трябвало да дават 25,8 милиарда $ задгранична помощ през 2018 година. Дали Тръмп ще извърши заканата си против тези, които гласоподаваха за резолюцията, остава да се види, показва АП.

Часове след вота в Ню Йорк американската администрация сякаш даде заден ход от тези закани. Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт сподели във Вашингтон, че съкращението на помощта за страните, противопоставили се на Съединени американски щати (по въпроса за Ерусалим), не е предизвестено умозаключение.

"Външнополитическият екип на президента е получил компетенции да изследва разнообразни способи по какъв начин да се постъпва с другите страни. Засега обаче решения не са вземани ", акцентира тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР