В подадения в неделя иск се твърди, че Съветът не

...
В подадения в неделя иск се твърди, че Съветът не
Коментари Харесай

Европейски съдии съдят Съвета за плана за възстановяване на Полша

В подадения в неделя иск се твърди, че Съветът не е спазил решенията на Върховния съд при одобряването на проекта на Варшава, оповестява европейското издание на Политико .

Четири организации, представляващи европейски съдии, подадоха в неделя правосъден иск против Съвета на Европейски Съюз поради решението му да утвърди проекта за възобновяване на Полша макар продължаващите опасения за върховенството на закона.

Групите на съдиите настояват, че Съветът е одобрил проекта за възобновяване и резистентност на Варшава по метод, който не зачита решенията на Съда на Европейски Съюз и вреди както на полските съдии, по този начин и на европейската правосъдна система.

През юни Съветът утвърди проект, който може да разреши на Полша да получи достъп до милиарди средства за възобновяване от ковид, в случай че извърши редица " значими задания ", в това число реформиране на противоречивия дисциплинарен режим за съдиите. И въпреки че Варшава към момента не е получила средства по проекта, самият проект към този момент е подложен на оборване.

 Четирите организации, които завеждат каузи против Съвета - Европейската асоциация на съдиите, Асоциацията на европейските административни съдии, " Съдии за съдии " и MEDEL - асоциация, представляваща европейските съдии и прокурори - обявиха, че задачите на проекта са проблематични.

" Тези стадии не дават отговор на условията за обезпечаване на ефикасна отбрана на независимостта на съдиите и правосъдната власт и не зачитат решенията на Съда на Европейски Съюз по този въпрос ", пишат групите в изказване.

Съдът на Европейския съюз, означават организациите, " постанови, че полските съдии, наранени от противозаконни дисциплинарни процедури, би трябвало да бъдат възобновени на работа незабавно, без закъснение или процедура, до момента в който третият стадий би въвел процедура с дълготрайност повече от една година и нерешителен резултат ".

 Целта на желае е частично да попречи на Полша да получи достъп до средства, до момента в който не извърши правосъдните решения.

" Причината за настояването за анулация на решението на Съвета на Европейски Съюз е да се уточни ясно правилото, че решенията на Съда на Европейски Съюз по въпроса за независимостта на правосъдната власт следва да се извършват неотложно и напълно ", обявиха съдиите. " Решението на Съвета нарушава този принцип, защото не е налице цялостно, т. е. абсолютно, осъществяване на решенията на Съд на Европейския съюз ", допълват те.

Инициативата " Добри лобисти ", ръководена от университетските среди, която поддържа правосъдния иск, съобщи в свое изказване, че Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз са нарушили отговорностите си във връзка с полския проект. Според групата Комисията и Съветът са длъжни " да не третират решенията на Съда като разменна монета и променлива големина за политическо улеснение ".

Снимка: Julien Warnand/EPA-EFE 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР