В почти 700-годишния Карлов университет в Прага германският канцлер Олаф

...
В почти 700-годишния Карлов университет в Прага германският канцлер Олаф
Коментари Харесай

Шолц предложи да се откажем от правото на вето

В съвсем 700-годишния Карлов университет в Прага немският канцлер Олаф Шолц предложи през днешния ден да отпадне правото на несъгласие в Европейския съюз. Той очерта главните си хрумвания за реформиране на Европейски Съюз, съобщи ДПА. Вследствие на съветската нападателна война в Украйна Европейски Съюз би трябвало да стане доста по-силен и стопански по-независим, съобщи той и добави: " Обединена Европа е бодил в очите на съветския президент Владимир Путин ".

" Ние не можем просто да наблюдаваме как се убиват дами, мъже и деца, по какъв начин свободни страни се заличават от картата и изчезват зад стени или стоманени пердета ", сподели Шолц. " Затова поддържаме атакуваната Украйна: стопански, финансово, политически, филантропично, а също и военно ". И тази поддръжка ще бъде поддържана " толкоз дълго, колкото е належащо ". През идващите седмици и месеци Украйна ще получи от Германия най-съвременни системи за противовъздушна защита и радари на стойност над 600 млн. евро.

Канцлерът очерта една геополитическа обединена Европа, състояща се от 27, 30 или 36 страни. " Ангажиран съм с разширението на Европейския съюз - да включи страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова, а в бъдеще и  Грузия ". За тази цел Съюзът се нуждае от нови правила. " Европейските правила могат да бъдат изменени, в случай че дружно стигнем до заключението, че договорите би трябвало да бъдат приспособени, с цел да може Европа да върви напред, тогава би трябвало да го създадем. "

Шолц се изрече за постепенно отпадане на правото на несъгласие и прекосяване към решения с болшинство в общата външна политика, само че също и в други области като данъчната политика. " Придържането към правилото на единогласие работи единствено до момента в който потребността от деяние не е толкоз незабавна. Но живеем в преломна епоха това към този момент не е по този начин ", акцентира канцлерът.  " В случаите, в които понастоящем (в ЕС) е належащо единогласие, рискът една-единствена страна да попречва взимането на решение нараства с приемането на всяка нова страна членка ", изясни той.

ЕВРОПЕЙСКИ ЩАБ

Под термина " европейски суверенитет " немският държавен началник се разгласи и за отвод от стопански и софтуерни зависимости, както и за допустимо най-самостоятелно енергийно доставяне в Европейски Съюз.

Вследствие на войната в Украйна Шолц пледира и за обща отбранителна политика на Европейски Съюз. Например, ще би трябвало да се разработят общи оръжейни системи, на които да се образоват всички бойци от страните членки и които да се поддържат по-добре. По-конкретно Шолц се застъпи за взаимно построена система за противовъздушна защита, която би била " по-рентабилна и ефикасна " от независимите национални решения и в това време би представлявала " облага за сигурността на цяла Европа ".

В средносрочен проект има потребност от " същински щаб на Европейски Съюз ", а от 2025 година - от сили за бързо реагиране. Шолц още веднъж удостовери, че Германия желае да бъде " ядрото " на плануваното звено с към 5000 бойци първоначално.

ШЕНГЕН

България, Румъния и Хърватия дават отговор на всички условия да получат пълноправно участие в Шенгенската зона за безвизово пътешестване, заяви  Шолц. Шенген е едно от най-големите достижения на Европейски Съюз и ние би трябвало да го пазим и развиваме. Това апропо значи да запълним останалите пропуски ", сподели той в Прага.

" Хърватия, Румъния и България покриват всички механически условия за пълноправно участие. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки ", добави той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР