В почивката между две лекции в университета си в южната

...
В почивката между две лекции в университета си в южната
Коментари Харесай

Опозицията и Кремъл се борят за подкрепата на "поколението Путин"

В почивката сред две лекции в университета си в южната част на Русия, Ирина Папандопуло изброява качествата, които съгласно нея има Владимир Путин: " той е мощен, той е посланик, непосредствен е до народа, спортува ". 21-годишната студентка по туризъм в Сочи ще гласоподава за пръв път на президентските избори на 18 март. Тя съвсем не познава различен отпред на страната, с изключение на Владимир Путин, който е или президент, или министър председател от 1999 година

Това " потомство Путин " е в центъра на вниманието, откогато опозиционерът Алексей Навални изкара предходната година на улицата десетки хиляди млади поддръжници, някои от които още в юношеска възраст. Докато опозиционерът, който не бе позволен до президентските избори, приканва симпатизантите си за протест, Кремъл прави от ден на ден жестове към тази възрастова група.

В деня на оповестяването на кандидатурата си за четвърти мандат, Путин направи изява на юношески конгрес, отразена обширно от медиите. Когато президентът попита въодушевената навалица дали ще го поддържа, в случай че се кандидатира за нов мандат, младите скандираха " Да! ". След това той се появи на няколко събития, отдадени на младите. За да ги съблазни още повече, избра за началник на предизборната си акция Елена Шмелева, която управлява център за развиване на млади гении в Сочи.

По-малко от половината хора на възраст сред 18 и 24 години споделят, че ще отидат сигурно да гласоподават, демонстрира социологическо изследване на държавния институт ВЦИОМ. Но близо 82% от деклариралите твърдо желание да гласоподават споделят, че ще дадат вота си за Путин.

Фотогалерия: Путин броди из тайгата >

" Тяхната поддръжка и утвърждение за претендента Путин са по-големи, спрямо другите възрастови групи ", изяснява за Агенция Франс Прес Денис Волков от самостоятелния социологически център " Левада ". За да ги насърчи да отидат да гласоподават, Руският юношески съюз - организация, работеща постоянно по събития, свързани с Кремъл - провежда серия от концерти в институти и университети.

" Стабилността е ключът към триумфа ", декларира студентката по право Диана Ченяковская, на 21 години. С тези думи тя стимулира поддръжката си за съветския президент, постоянно размахващ плашилото на " хаоса ", който ще обхване Русия, в случай че той към този момент не е на власт, и който ще върне в страната в смутните времена на `90-те.

" Поносимо "

Този мотив отчайва Олеся Христосенко, активистка, подкрепяща Навални. Тя разлепя афиши с апел за протест на изборите в сиромашки квартал на Сочи. " Много хора изпитват боязън от измененията ", твърди тя и твърди, че единствените " постоянни " неща при ръководството на Путин са " корупцията и ниските заплати ".

" Тези хора считат, че ситуацията е неприятно, само че търпимо. Те даже не си показват, че нещата могат да се подобрят " с нов водач, споделя със страдание тази млада 20-годишна активистка.

 Опозицията и Кремъл се борят за поддръжката на
© Tatyana Makeyeva, Reuters

Седмица по-рано офисът на акцията, където тя работи, е бил обискиран от полицията. Няколко млади симпатизанти на Навални пък са били предизвестени от преподавателите си, че с дейностите си ще си навлекат проблеми в университета, споделя Олеся. В обществените мрежи постоянно се оповестява за такива предизвестия, отправяни от време на време даже в гимназиите.

" Неполитизирани "

" Тези от (младите), които отидат в изборните секции, ще гласоподават за Путин, само че няма да са доста. Не тъй като са против него, а тъй като не им се занимава с политика ", изяснява анализаторът Денис Волков.

Пренебрегната от федералните медии, опозицията съумява да съобщи посланията си измежду част от младежта посредством обществените мрежи, главно с помощта на видеата, публикувани от Алексей Навални, в които изобличава корупцията измежду елитите. Но публичното мнение измежду младите не се въздейства чак толкоз от видяното в интернет, твърди специалистът.

23-годишният Никита, да вземем за пример, който работи в Сочи, избира да гледа новините по публичната телевизия. Той твърди, че е горделив с президента си, само че признава, че не е сигурен дали ще гласоподава: " Всичко зависи от това дали ще работя този ден или дали ще бъда изтощен. Никога не съм дал своя вот и не мисля, че моят избор ще промени доста неща в толкоз огромна страна ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР