В „По моя начин” Димитър Бербатов разказва не само футболни,

...
В „По моя начин” Димитър Бербатов разказва не само футболни,
Коментари Харесай

Топка, ама баскетболна

В „ По моя начин” Димитър Бербатов споделя освен футболни, само че и житейски истории, без наложителен хепиенд – с вярата всеки да разпознае себе си и да откри своя път към триумфа. В 500 страници оживява историята на едно нормално момче от дребен град, което съумява да изкатери „ футболния Еверест”. Написана почтено и неподправено, формалната автобиография (в съавторство с Найден Тодоров и Димитрина Ходжева), не икономисва нищо и наблюдава както триумфите, по този начин и най-тежките моменти от живота на Димитър. Изданието съдържа над 70 фотоси, в това число и непубликувани досега, от персоналния списък на футболиста, а създател на предговора е самият сър Алекс Фъргюсън.
Какво друго, с изключение на бели правех? Ритах топка. Впрочем преди всич­ко ритах топка, а сред това правех и друго. Ритах на открито на пясъка до гаражите и до боклуците. Ритах я нагоре и я спирах с крайник – от заран до вечер, до момента в който ми потекат сълзи от очите. Най-вече самичък. Беше ми забавно, първоначално не съм разбирал, че това ще ми помогне след време.
 Димитър Бербатов показа книгата си @@@

Нито електронните игри, нито което и да било друго наслаждение, нито даже колата можеше да се съпоставя със пристрастеността, която имах по рождение. Баща ти е футболист, у дома сте две момчета, по какъв начин да не тръгнеш и ти след топката? При това живееш в Благоевград, а баща ти е футболист на „ Пирин “, това носеше един тип авторитет. Сякаш си по-голям от другите. И някак напълно разумно е да опиташ да тръгнеш по неговия път. При нас с брат ми това беше автоматизирано, не ни е на­лагано. Футболът е в персоналната ни ДНК.
 Димитър Бербатов показа книгата си @@@

Като техничен футболист, прочут с положителното си първо докосва­не, през годините най-често са ме питали: „ Как спираш топката по този начин? Омагьосваш ли я? “. Казвам го и в този момент – това е умеене. Имам купа за най-техничен състезател от републиканско за юноши – първата ми премия! Бях на един гол да стана и голмайстор. Още ме е гняв, че някой си ме мина, само че това е друга тематика.
Техничността е заложба. Можеш да я развиеш, само че не можеш да я придобиеш, в случай че я нямаш. На мен топката ми се лепи, тъй като съм за­почнал да упражнявам това, което съм схванал, че имам като даде­ност. Когато лети към мен, аз я виждам на занимателен кадър и това ми оказва помощ да я спра както аз желая. Затова бързите топки не ме притес­няват. Но единствено аз си знам по какъв начин съм ритал до сълзи.

От друга страна, умеенето може да е магия, даденост, само че се и упражнява. И в случай че се упражняваш още от дете, като в занимателна игра, след това това оказва помощ. Вкъщи в началото нямахме футболна топка. Но една баскетболна изигра значима роля в живота ми, без въобще да по­дозирам, че ще стане по този начин. Кой знае за какво сме я имали и нея. Сигурно дядо ми Асен я беше донесъл отнякъде. Хващах тази тежка топка и я ритах високо нагоре. И това правех неизвестно за какво. Никой не ми е каз­вал, никой не ме е учил. Баща ми ходеше на тренировки и мачове, а аз извън си цъках самичък. Ритах нагоре, само че това е баскетболна топка – какъв брой високо да я ритне едно дете? Тя падаше, а аз се пробвах да я спирам. Правех го непрекъснато. Гледам нагоре да я проследя, сълзите потичат, спирам я, избърсвам сълзите и не преставам... Не се е получило за година или две, само че с времето усвоих инстикт, получих навика – знаех по какъв начин топката пада, усещах по какъв начин се движи, знаех по какъв начин би трябвало да подходя. Кога­то пораснах и започнах да модернизирам този табиет, преминавайки към професионалния футбол, оня детски инстикт се включи. В годи­ните по-късно, където и да играех и с каквато и скорост да се движеше топката към мен, от каквото и да е разстояние – успявах някак да заба­вям придвижването є в съзнанието си. Успявах по този начин да се нареждам, че тя постоянно се лепеше на крайници ми. Някои неща започваш несъзнател­но, може да са плод на шанс или въображение, само че след това се оказва, че са от огромно значение за живота ти и твоя триумф.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР