В пловдивското село Катуница днес гласуват на референдум. Жителите решават

...
В пловдивското село Катуница днес гласуват на референдум. Жителите решават
Коментари Харесай

С 49% избирателна активност приключва избирателния ден в Катуница

В пловдивското село Катуница през днешния ден гласоподават на референдум. Жителите вземат решение дали община Садово да издава позволения за създаване на уреди за рандеман на инертни материали. Концесията за кариерата е утвърдена от държавното управление при започване на годината, само че локалната администрация и хората са срещу унищожаването на земеделска земя. В края на август общинските съветници в Садово взеха решение единомислещо да се организира допитване по тематиката.

Към края на изборния ден са дали своят вот над 924 души от имащите право на глас - или 49%, което прави референдума в Катуница законен.

Катуница, Садово

Тревогите на локалното население са свързани с унищожаването на обработваема земя и нарушение на екоравновесието.
Стефан Дремов: Не би трябвало да разрешаваме тия кариери да се уголемяват и да копаят надолу, тъй като има заплаха водата на селото да пресъхне, да се замърси. Мариела: Жителите на Катуница имат горчив опит от 90-те години. Тогава равнището на подпочвените води беше спаднало сериозно и се стигна до жива верига. Хората с телата си стопираха машините на държавното дружество „ Кариери “ АД.
Добивът на инертни материали в региона Кацара - сектор Кацара 2 е позволен от Министерски съвет при започване на месец февруари, а оценката за влияние върху околната среда е от края на същия месец. В момента гражданско съдружие за запазване на Катуница нападна решението в съда.
 Към 11.30 часа: 21% е изборната интензивност на референдума в Катуница Към 11.30 часа: 21% е изборната интензивност на референдума в Катуница
В Катуница през днешния ден се организира референдум, в който локалните поданици би трябвало да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава позволения на компания...

Концесията е за 35 години, обгръща 235 в селата Катуница, Ягодово и Крумово. Намира се наоколо до две летища - военно и гражданско. От компанията концесионер дефинираха референдума в Катуница като противозаконен. Собственикът Илиян Филипов сподели, че има лична земя в община Родопи, която е част от концесията и ще създава единствено нея.
Илиян Филипов - бизнесмен: Аз в Садово не мога да работя, в случай че някой не ми продаде земята. Добивът е позволен до водно равнище, което значи, че ние няма по какъв начин да повлияем на подпочвените води на терена.
Според кмета на Катуница същият вложител е входирал документи за изследване и на други над 500 декара, още веднъж в землището на селото. Резултатите от референдума би трябвало да бъдат оповестено публично в общинската изборна комисия в тридневен период.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР