В пловдивския квартал Столипиново, смятан за най-голямото гето на Балканите,

...
В пловдивския квартал Столипиново, смятан за най-голямото гето на Балканите,
Коментари Харесай

Вижте как Чочоолу така стресна циганите от "Столипиново", че не посмяха да гъкнат чак до 1992 г.!

В пловдивския квартал " Столипиново ", считан за най-голямото гето на Балканите, по времето на соца, царува ред. Жителите на квартала са държани изкъсо от органите на властта, написа " Марица ". Сред редките произшествия е този от лятото на 1978 година, когато колони с танкове и бронетранспортьори навлизат в " Столипиново ". Въпреки неналичието на публична информация, слухът стремително обикаля България. Погромът над ромската общественост в прословутия пловдивски квартал се носи от уста на уста по времето на социализма.

В основата на случая стои неразкрито тежко закононарушение, осъществено от роми. През лятото млада фамилна двойка се разхожда из квартал " Изгрев ", когато е нападната от навалица роми джебчии. След като младият оказал опозиция, разярените роми заклали и двамата на място. А на всичкото от горната страна момичето било бременно.

Загиналият юноша се оказва племенник не на кого да е, а на фамозния военачалник Стою Неделчев, по прякор Чочоолу, по това време командващ армията в Старозагорски окръг.

Вбесен, че убийците не са разкрити, генералът отпътува за Карлово, подвига под паника два батальона от тамошната танкова бригада и самичък повежда колоната с танкове към пловдивския ромски квартал. Няколко Т-55 обкръжават циганското гето, където безусловно е въведено военно състояние. За наставление бойните машини унищожават една къща. Още на идващия ден убийците на младото семейство са хванати. Генералът упорства персонално да ги разстреля, само че милицията съумява да съобщи на прокуратурата деветимата мъже, на възраст от 23 до 36 година Четирима са наказани на гибел, а останалите получават от 17 до 25 година отнемане от независимост.

Случилото се по този начин стресва жителите на „ Столипиново “, че до 1992 година никой от тях не дръзва да извърши даже най-дребното закононарушение.

Генералът

Стою Иванов Неделчев (Чочоолу), с прякор Пантерата, е политемигрант в Съюз на съветските социалистически републики, пълководец на партизански отряд „ Христо Ботев “ и партизанска бригада „ Георги Димитров “, с две смъртни присъди преди 9 септември 1944 година
Във кино лентата „ Осмият “ е първообраз на основния воин, ролята на който изиграва Георги Георгиев - Гец.

Кварталът

Квартал " Столипиново " поражда през 1889 година, с цел да приюти катуните с роми калайджии. Първоначално е наречено „ Новото село “, само че след това е наименувано на военачалник Столипин, заместител на княз Дондуков. С годините се трансформира в гето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР