В Пловдив от чешмите тече вода. Няма воден режим. Засега.

...
В Пловдив от чешмите тече вода. Няма воден режим. Засега.
Коментари Харесай

Вода няма, а в пловдивския цигански квартал гледките са апокалиптични

В Пловдив от чешмите тече вода. Няма воден режим. Засега. Но дали водата се заплаща и докога ще я има, е въпрос с много неразбираем отговор, написа "Дойче веле ".

Пресъхналият язовир в Перник накара Министерството на районното развиване и благоустройството да каже каква е неплатената сума от длъжници - жители и бизнес - и тя се оказа много огромна.

В цялата страна сумата възлиза на 117 млн. лева, а преди всичко по неплатени сметки за вода е Пловдив с към 15 млн. лв., следван от три обитаеми места в региона. Общественият бранш, който обгръща и общинските жилища, е задлъжнял с 1,7 милиона лв., а жители и бизнес дължат 13 милиона.

И отново се заприказва за Столипиново

Впрочем историята с водата в Столипиново нито е от през вчерашния ден, нито даже от завчера. Поне от 25 години обстановката е една и съща и не се трансформира.

Деветте високи блока с по пет входа, издигнати при започване на 1980-те, са с наводнени съвсем до тавана избени пространства - картината е апокалиптична, демонстрира се понякога по малките екрани, непознати медии също ѝ се дивят, след това отново се не помни.

И по този начин - до наши дни, когато внезапно се вижда известно оживление на нещата - новата кметска и регионална администрация демонстрират интензивност по тая тематика, въпреки че към този момент всичко е на равнище полемики на маса и решения за съставяне на експертна група.

Тази експертна група би трябвало да огледа обстановката, да направи техническо проучване на панелните блокове с наводнените изби, както и на другата част от казуса в Столипиново - противозаконните отклонения на водопровода към противозаконните къщи.

Нека забележим какво е ситуацията сега - преди да проработи експертната група. Своеобразен съветник се явява занаятчия Али, към 50-годишен строител със седем деца и още толкоз внуци. Семейството е най-вече в Германия, където той работи, само че има къща и в Столипиново. Разбира се, противозаконна.

Според занаятчия Али, водата, която пият в Столипиново, не е за питейни потребности, той носил проби в лаборатория, където разкрили пясък. Попитан дали тръбата до къщата му е законна и дали замърсяването не е от нея, само че той избира да си замълчи. Четири къщи получават вода единствено от неговата тръба, сложена кой знае по какъв начин.

Подобна е обстановката с противозаконните отклонения и на останалите къщи.

Майстор Али е наказан да заплаща 2100 лева сметки на ВиК. Докато изяснява по какъв начин ги платил и какъв брой са несправедливи, в близост се събират негови съседи и се оказва, че няма семейство без заведено дело за сметки и всички те са за суми сред две и четири хиляди лв..

Според шефа на ВиК в Пловдив Спартак Николов, единствено Столипиново дължи към 700 000 лева Фактът, че съвсем на 90% нелегално застроеното Столипиново има ток и вода, оставяме без коментар.

Ситуацията с тока преди години беше същата, изглеждаше нерешима, само че откакто австрийска компания пое енергоразпределителното сдружение, тя съумя да вкара ред. В началото на 1990-те години по време на една предизборна акция на популацията беше обещан безвъзмезден ток, вследствие на което потреблението устремно се усили.Ток се харчеше като за международно.

Точно в един от тези високи блокове, които са общински, кореспонденти видяха с очите си грееща пружина и полуголи дечица да си играят, а температурите вън бяха минусови. Изобретателността в хабенето на ток нямаше граници, само че с няколко стъпки въпреки всичко ред бе въведен и от дълго време не се чува да има проблем.

Електромерите бяха качени на високи стълбове, на неплатилите им спираха тока, режимът продължи, до момента в който започнаха постоянните заплащания.

Дали казусът не е бил пренебрегнат съзнателно?

Как, обаче, ще се реши въпросът с водата? И дали съзнателно не е бил пренебрегнат толкоз години? Ако жителите на гъсто застроените къщи въпреки всичко имат водомери, то в наводнените блокове водомерите са недостъпни, тъй като са под вода. Ако наближиш мазетата, чуваш по какъв начин водата си тече. На някои места са изкопали отводнителни вадички, с цел да понижат размера.

В същото време в домовете си вода имат единствено тези, които живеят до третия етаж, нагоре тя идва за по няколко часа нощем. И по този начин е от години. Впрочем лавината от правосъдни каузи за неплатени сметки не щади и тези, които нямат вода - те също са на съд.

Според шефа на ВиК Пловдив, отклоненията от магистралния тръбопровод към блоковете са непоправимо задръстени и би трябвало да се сменят. Вътре намирали даже възглавници.

Според занаятчия Али обаче, който си вади хляба със строителство, и деветте високи блока покрай Марица още преди време си са издигнати със сбъркан надолнище. Вместо към ниското, наклонът отива към високото и по този начин няма метод водата да преодолее гравитацията.

Това изказване е ново, само че истината е, че вода в тези мазета се събира от най-малко 25 години. Както е истина и фактът, че няколко по-стари пететажни блока, издигнати по-встрани, не са с наводнени изби.

Ако това се окаже в действителност по този начин, ще стане забавно. Блоковете са общински и се пита за какво никой от общината не е помислил за тъкмо такава причина, която звучи разумно.

Как ще се реши този въпрос, който с изключение на стопански е и здравен, не е ясно. Ако техническото проучване на деветте високи блока откри, че постройките не са годни за обитаване, те би трябвало да се съборят.

Близо е до мозъка, че тъкмо подобен извод ще настъпи, тъй като няма метод при четвъртвековна офанзива на вода в основите на една постройка тя да не е развалена. И излиза огромният въпрос - какво ще стане с хората? За да се съборят тия общински блокове, те би трябвало да бъдат настанени в други общински блокове, а градът не разполага с сходен запас.

Нима някой би се решил на такава стъпка?

Съществуват предварителни проекти, съгласно които в ниската част на Столипиново следва събарянето на къщи. Няма по какъв начин да се разширят уличките, някои от които нямат и метър, в случай че това не стане. На сходни места, недостъпни за пожарни, коли за спешна помощ и коли въобще, има минимум 150 къщи. Но концепцията, към този момент споделена от новия областен кмет на "Източен " е неосъществима - никоя власт няма да желае да заплати цената на напрежението, което ще настане.

Плащаме тока на Столипиново, говореха пловдивчани преди години. Днес споделят - плащаме водата на Столипиново. Дали в действителност е по този начин и кой е отговорен за толкоз години цялостно безучастие, може да се спори.

Властта във всичките ѝ партийни модификации през последните 30 години сътвори сложна обстановка. И което е още по-лошо - тази обстановка внушава безнаказаност у популацията.

Да напомним, че по думите на шефа на ВиК Пловдив, Столипиново дължи 700 000 лв., а по данни на КЕВР, общите неплатени отговорности на сдружението са към 18 млн. лв..

От друга страна - ВиК Пловдив - сдружението с най-вече неплатени сметки в България, нормално сменя шефа и управителния си екип още преди да е сухо мастилото на изборните бюлетини.

Първата стъпка при всички смени след избори се прави постоянно там. Какво става след това, се вижда през днешния ден. Добре, че го има Столипиново, с цел да има с какво да се оправдават...
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР