В Пловдив: от 11 до 21 септември Довечера от 19

...
В Пловдив: от 11 до 21 септември Довечера от 19
Коментари Харесай

Актьори от Украйна и Унгария участват в "Сцена на кръстопът"

В Пловдив: от 11 до 21 септември
Довечера от 19 часа: " Луда трева "

Девет постановки, измежду които две задгранични продукции, предлага на вниманието на публиката Есенният интернационален сценичен фестивал " Сцена на кръстопът ". 23-тото му издание стартира на 11-и т.м. в Пловдив и ще продължи до 21 септември. В четвъртък Лвовският научен спектакъл " Лес Курбас " - Украйна, ще се показа със спектакъла " Кръстосани пътеки ". Режисьорът Иван Уривский стъпва на романа на класика на украинската литература Иван Франко, като се концентрира върху построяването на образни облици и пластични подиуми. Творбата е основана на границата на XIX и ХХ век, когато западната част на Украйна и в частност Лвов, където живее писателят, е под контрола на Полша. В центъра на сюжета е юристът Рафалович, който се бори за правата на украинския народ. В изискванията на тежка социално-политическа обстановка героят изживява психическата драма на индивида, стремящ се към обществена смяна.
Второто гостуващо от чужбина зрелище е " Цъфнали очи " на " Малко театро " - Будапеща, Унгария, което е взаимна продукция с Държавен куклен спектакъл - Сливен, България. Постановката на Габриела Хаджикостова и Ищван Наги е въодушевена от романа на Радостина Ангелова " Виенски апартамент ". Без да робува на стандарти, прекосява жанрови и езикови граници, съчетавайки слово, съвременен танцов спектакъл, музика и придвижване (играе се на 21 септември).
Сред акцентите от родния плакат е и спектакълът " Луда трева " по текстове на Йордан Радичков, с който ще се показа тази вечер Театрална работилница " Сфумато ". Новият прочит, който Маргарита Младенова прави на творчеството на писателя 25 години по-късно, се базира на текстове от три сборника - " Ноев ковчег ", " Свирепо въодушевление " и " Хора и свраки ". За разлика от предходната й по-романтична и екзалтираща версия, в този момент феновете ясно чуват гърмежите и булдозерите, заравняващи родното на Радичков и несъществуващо към този момент село Калиманица, с цел да бъде издигнат на мястото му язовир.
Утре вечер публиката е поканена на постановката на Теди Москов " Тъпи запалянковци ", част от афиша на Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов ". Попадаме в свят, където нищо не е такова, каквото би трябвало да бъде, а времето е като че ли спряло. Съзвучна с настоящата тематика за етническа и религиозна приемливост, историята вкарва в смехотворна, само че очебийно незлонамерена конкуренция четири общности - арменска, еврейска, турска и българска.
Точката на фестивала съгласно програмата ще постави спектакълът " Актрисата " от Питър Куилтър (Народен спектакъл " Иван Вазов " ). Режисьор е Стефан Данаилов, който, превъзмогвайки досегашните си здравословни проблеми, ще се изяви и като артист дружно с Аня Пенчева, Кирил Ефремов и други. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР