В Пловдив официално бе открита Алея на олимпийската слава. Тя

...
В Пловдив официално бе открита Алея на олимпийската слава. Тя
Коментари Харесай

Пловдив се сдоби с Алея на олимпийската слава

В Пловдив публично бе открита Алея на олимпийската популярност . Тя се намира на Гребната база, където са изложени фотоси и информация за 46 спортисти , популяризирали България и завоювали орден от най-силния състезателен конгрес на планетата.

От първия завоюван орден през 1956-та година на футболиста Тодор Диев до последните през 2004-та година на Йордан Йовчев и покойния вече Милен Добрев, общият брой на извоюваните медали за Пловдив от олимпиади е 52. От тях 11 са златни, 21 - сребърни, а 20 - бронзови. Табелите са на български и на британски език, с цел да може и задграничните посетители на града да се срещнат с достиженията на огромните първенци.

" Идеята е от доста години и съм благополучен, че успяхме да създадем това малко нещо за великите спортисти, донесли толкоз доста популярност на нашия град и на България. Важно е младите да видят какви спортисти има в Пловдив и да се възпламенят още повече по спорта ". Това сподели двукратният олимпийски първенец Николай Бухалов, чийто лик също грее на алеята на славата. По време на откриването на алеята, с минута безмълвие бяха почетени отишлите си спортисти, популяризирали Пловдив и страната ни. Припомняме ви, че единствено преди към месец, този свят напусна великата баскетболистка Пенка Стоянова.

Инициативата за Алея на олимпийската популярност е на Оперативна програма „ Младежки център Пловдив “ и заместник-кмета Георги Титюков, който дружно с олимпийския ни първенец по гребане Николай Бухалов, огромният Йордан Йовчев, регионалният шеф Здравко Димитров и други огромни наши спортисти прерязаха алегорично лентата на новата атракция.

Десетки първенци почетоха събитието, като измежду тях бе и първата олимпийска шампионка на Пловдив - гребкинята Сийка Келбечева - Барбулова, спечелила златото в Монреал, Канада, през 1976-та година. " Много е алегорично това, че сме първите и сме тъкмо пред клуб " Тракия ", откъдето преди време потеглих към гребането ", съобщи огромната шампионка пред паното, съдържащо информация за нейното достижение.

Присъстващите през днешния ден спортисти показаха вяра, че златните години за българския спорт не са отминали и алеята ще бъде допълвана в бъдеще с още родни гении, завоювали медали на най-значимия състезателен конгрес в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР