В Пловдив живеят и работят много богати хора. Така е

...
В Пловдив живеят и работят много богати хора. Така е
Коментари Харесай

Без никакво съмнение: Най-богати в Пловдив са семейство Тотеви

В Пловдив живеят и работят доста богати хора. Така е било в предишното, когато се е създавала новата българска страна, по този начин е и през днешния ден. В топ 10 на всеки от главните 25 икономически бранша на българската стопанска система има минимум две компании с пловдивски корени. Статистиката демонстрира, че по брой милионери на глава от популацията градът е надалеч пред столицата. И в този град на едрия капитал най-състоятелният човек е кметът Иван Тотев. Така счита всеки трети участник в анкетата на marica.bg, дал отговор на въпроса „ Кои са най-богатите пловдивски семейства “.

Уникалното е, че пловдивчани слагат фамилията на градоначалника над знакови семейства от прехода и капиталистическата контрареволюция като Гергови и Арабаджиеви. За семейството на мажоритарния притежател на „ Международен панаир Пловдив “ АД Георги Гергов са дали своят вот 27% от читателите на "Марица ". Напоследък Гергов се раздели с част от курорта „ Слънчев ден “, оценен като перлата на неговата бизнес империя.

Преди 2 години продаде и строителната си компания „ Пътища Пловдив “ АД, с която постоянно печелеше публични поръчки. Освен панаира обаче Гергов има знаковия за софиянци ЦУМ, хотел „ Санкт Петербург “ и редица други апетитни парцели в Пловдив и района. За семейството на Ветко Арабаджиев, който в последно време има проблеми с страната и закона, са дали своят вот 22,8% от участниците в анкетата. Въпреки следствието против него за данъчни закононарушения Ветко все по този начин е притежател на столичния топ хотел „ Маринела “ /бившия „ Кемпински-Зографски “/, комплекс „ Елените “ и няколко други хотела на морето, „ Марица “ в Пловдив, Захарния комбинат и голямо имение на френската Ривиера.

Едва на четвърто място по благосъстояние в Пловдив читателите са класирали братята Иван и Александър Асенови, притежатели на конгломерата от компании към „ Хъс “ ООД. В същото време единствено главната компания от групата е на четвърто място по доходи в Южен Централен регион, съгласно последните данни на Българско-търговско промишлена палата. През 2017 година пред „ Хъс “ са единствено колоси като КЦМ, Либхер и Асарел Медет. Нетните доходи от продажби на сдружението за 2017 година са 340 947 000 лв., а облагата след платени налози - над 33 милиона лв..

Братята Асенови обаче са получили едвам 6,5% от гласовете в анкетата. Въпреки големите активи в недвижима собственост, които имат семействата на Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, и внушителните парични потоци, с които оперират компаниите на Иван и Александър Асенови, пловдивчани упорстват, че точно семейството на кмета Иван Тотев е най-богатата в Пловдив. И то в случай, че Тотеви едвам в този момент натрупва първите си легални капитали. Според справките в Търговския указател те са напълно скромни и по никакъв начин не допускат стандарта и благосъстоянието, което имат кметът и неговите близки.

От този факт би трябвало да се интересуват половин дузина институции като Национална агенция за приходите, Икономическа полиция, КОНПИ, прокуратурата, само че към този момент никой очевидно не е разкрил нещо неправилно в очевидното противоречие. В главната на фамилния бизнес на Тотеви е майката на градоначалника Роза. Тя нагазва в мътните води на българската пазарна стопанска система в средата на 90-те със счетоводни услуги, курсове и издателска активност. В края на века съумява да приватизира някогашния център за образование на фрагменти към СМК. Именно там, в тогавашното общежитие на зидарите и мазачите, се поставят основите на бизнес империята „ Империал “. Големият напредък на фамилния бизнес обаче стартира след 2006 година, когато синът Иван влиза в политиката. Разцветът пък идва през 2012-а. Тогава Иван към този момент е кмет на Пловдив. Вече 7 години Тотев ръководи града като същински олигарх - без ясна биография, без намек за произхода на парите на семейството му, само че пък с голяма убеденост и натрапчиво подстрекателство, че е недостижим. За двата си мандата Тотев е разпределил към бизнеса над 1,3 милиарда лв. от общинския бюджет и още 400 млн. от европейски планове и целеви дотации за финансови разноски от страната. Известно е, че кметът държи еднолично контрола върху публичните поръчки. Без неговата благословия никой не може да стане снабдител или реализатор по действия или планове на Общината. Освен това за 7 години Тотев сътвори личен другарски кръг, в който свързани компании изкупуват евтини общински терени и строят първокласни кооперации с големи облаги. Всичко това евентуално кара читателите да мислят, че точно кметското семейство е най-богатото в Пловдив.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР