В Плевен започна подготовка за монтажа на петте фигури на

...
В Плевен започна подготовка за монтажа на петте фигури на
Коментари Харесай

В Плевен започна подготовка за монтажа на новия паметник на Девета Плевенска дивизия

В Плевен стартира подготовка за монтажа на петте фигури на новия монумент на Девета Плевенска пехотна дивизия. Това оповестиха основателите за плана от съдружие "Героите на Дойран ".
До момента са демонтирани три от релефите на остарелия монумент и са предадени в Регионалния исторически музей. Предстои ремонт на последния.

Районът е ограден и през днешния ден стартира отливане на фундаментите, на които ще бъдат сложени фигурите на бойците за новия монумент. Единият войник изобразява класическа войнишка фигура, в офанзива "На нож ". Вторият е знаменосец, в символ на почитание на българското бойно знаме, което в никакъв случай не е пленявано в цялата военна история на страната ни.

Третият боец е със снаряжение на щурмовак, тъй като при боевете при Дойран за първи път е имало такива щурмови групи, разясниха от сдружението. Четвъртата фигура е на глашатай, който алегорично приканва мъртвите да се включат в борбата. На върха на паметника ще бъде фигурата на ген. Владимир Вазов. За да бъде сложена, според архитектурния план, би трябвало да бъде изрязана горната половина на настоящия монумент. За задачата на следващия ден се чака профилирана техника от София.

Довършва се отливането на фигурите. Техен създател е скулпторът Борис Борисов. Марин Марков, който също е ваятел, отлива фигурите. Плевенският проектант Анатолий Христов е изработил безплатно плана.
Очаква се паметникът на площад "Свободата " да се извиси на 10 метра. Основната фигура в центъра на пиедестала е фигура в цялостен растеж на командира на дивизията ген. Владимир Вазов с височина към 3,6 м.

Трябва да бъдат събрани посредством дарителска акция още към 25 000 лв., споделиха от съдружие "Героите на Дойран ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР