В Плевен по повод Световния ден на ходенето ще бъде

В Плевен по повод Световния ден на ходенето ще бъде ...

В Плевен отбелязват Световния ден на ходенето с изкачване до Панорамата.

В Плевен по повод Световния ден на ходенето ще бъде изкачено пеша възвишението до архитектурно-художествения комплекс Панорама "Плевенска епопея 1877", съобщиха организаторите.

Така Общината се присъединява към световната инициатива за популяризиране здравословния начин на живот, съвместно с Българска Асоциация "Спорт за всички". Участниците в масовото ходене, което ще се състои на 12 октомври /събота/, се събират в 09.30 часа пред художествена галерия "Илия Бешков" на пешеходния булевард "Генерал Скобелев". Финалът ще бъде пред Панорама "Плевенска епопея 1877", където на лотариен принцип ще бъдат раздадени спортни артикули. Голямата награда е спортен велосипед.

Организаторите призовават плевенчани масово да се включат в спортното мероприятие с идеята да оценяват полезността на физическата активност за здравето на човека.

Тази инициатива е най-голяма по рода си в световен мащаб и е ежегодна в целия свят от 1992 г. На 7 юли в Бразилия по идея на легендарния футболист Пеле по улиците на Рио де Жанейро излизат 250 000 жители и много видни личности.

В България се организира ежегодно от 1993 г. Проявата цели популяризиране на ходенето като ефективна и лесна двигателна активност, възможност за участие на хора от всички възрасти и социални групи, която не изисква финансови средства. Ходенето е предпоставка за поддържане на добра кондиция и е профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, посочват от асоциация "Спорт за всички".

Източник: sportal.bg