В Плевен откриха необичаен и единствен по рода си музей

...
В Плевен откриха необичаен и единствен по рода си музей
Коментари Харесай

В Плевен откриха музей за историята на инвазивната хирургия



В Плевен откриха необикновен и уникален музей за историята на инвазивната хирургия. Експозицията е неповторима и съдържа първата първата направена миниатюра на роботизирана хирургична система „ Да Винчи “ с създател статуя Красимир Рангелов.

Идеята за музея потегля от доцент доктор Добромир Добрев , заместник-декан на Факултет „ Mедицина “, когато преди 2 години получава наградата „ Млад доктор “ и взема решение да подари част от премията за реализацията му. Музеят става действителност в Медицинския университет. Ето какво сподели ректорът проф. Славчо Томов :

Този музей е неповторим. Той насочва вниманието към най-съвременната и съвременна хирургия сега, на която се отрежда едно много перспективно и съществено бъдеще. С този музей ние демонстрираме мястото на Медицинския университет в основаването на историята на този вид хирургия.

Какво демонстрират от историята на тази хирургия в музея, споделя доцент Добромир Добрев:

Първите стъпки на здравната общественост да употребява подобен минимално инвазивен метод е хирургията през естествени човешки отвори, т.е. в урологията. Ние имаме в експозицията автентичен немски цистоскоп от 1967 година. Друго забавно са две миниатюри. Едната е направена от Красимир Рангелов. Тя е миниатюра на " Да Винчи – си ай ". Втората миниатюра е на " Хайфу " апарата, който имаме в Плевен.

Изложбата е непрекъсната и занапред ще се добавя. Красиви витражи връщат към началото на всеки стадий и описват за първите стъпки. Доц. Д-р Димитров споделя, че страната към момента е в дълг към минимално инвазивната хирургия, само че има вяра, че нещата ще имат развиване, тъй като това е хирургията на бъдещето:

Първите стъпки преди са били доста значими. Те са дали основата за поколенията по-късно.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР