В Плевен и в Габрово затварят училищата и детските градини.

...
В Плевен и в Габрово затварят училищата и детските градини.
Коментари Харесай

Здравният министър: Има организация за командировка на медицински специалисти при нужда

В Плевен и в Габрово затварят учебните заведения и детските градини. Забраняват се и обществените прояви. Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е в Плевен, с цел да се запознае със обстановката. На място е и регионалният шеф.

Двама са пациентите с Covid-19 - двама мъже на 27 години и на 61 години. Отделенията в болничното заведение са затворени за нови пациенти, защото са сложени под 14-дневна карантина.

Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Преследвах 2 съществени цели - да видя организацията на болничното заведение, на медицинския личен състав, да се оправят в тази обстановка. От друга страна - има и национална грипна зараза. Директорът на болничното заведение рапортува за основана организация, по обезпечени кревати, както и опция за метаморфоза на личния състав при потребност.

Двамата инфектирани мъже са в положително положение, нямат недоволства, клинично здрави са. Дойдохме, с цел да осигурим най-необходимите защитни средства - маски, дрехи.

Моята работа е да направя по този начин, че здравната система да издържи. Финансовият запас ще бъде възложен на Министерството на здравеопазването и здравната ситема като цяло. Ще създадем всичко допустимо, с цел да се оправим със обстановката.

Днес подписах 2 заповеди, които засягат цялата страна. Освен това е въведен карантинен режим на Универитетската болница в Плевен - стопират се планови интервенции, съвещания, банкет, ограничаваме достъпа на хора до болничното заведение, няма да има и свиждания.

Министърът прикани хората към сериозна хигиена, да се обръща изключително внимание на децата. При терзания - да се консултираме с персоналния доктор. Важно е, че от една страна страната желае да направи всичко допустимо да ограничи разпространяването на ковид. Хората обаче също би трябвало да разберем, че това е за нас, за нашите деца, за обществото като цяло, прикани министърът.

Има подготвеност да се разкрият още 600 кревати. Има подготвеност за командироване на медицински експерти.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на защитата: Грипната почивка ще се удължи, образователните занятия в университтета ще бъдат прекъснати. Има служащи от Италия. Около 200 души задгранични служащи - те се следят - даже при грипно заболяване ще бъдат изследвани при нужда. Публичните всеобщи събрания е редно да бъдат отсрочени. Най-важното е хората да не изпадат в суматоха и да съблюдават персонална хигиена.

В Плевен няма суматоха измежду хората, макар новината за двамата пациенти с ковид в града. В аптеките обаче резултатът от новината се вижда. Почти на всички места маските и дезинфектантите са изчерпани. Потокът от клиенти не е спрял през целия ден.

Следобед улиците в града опустяха, само че евентуално не толкоз поради вируса, колкото поради поройния дъжд. В магазините твърдяха, че презапасяване няма.

Таня Стоева, магазинер: Хората се майтапят, майтапят се, само че няма наклонност към пре-презапасяване. Пазаруват си обикновено, както всеки ден.

Сутринта обаче съвсем нямаше хора с маски по улиците. Само хората, които са в по-рискови групи, са взели нужните ограничения.

И от регионалния, и от общинския действен щаб приканиха към гражданска отговорност и персонално съблюдаване на рекомендациите, само че увериха, че място за суматоха няма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР