В Плевен и региона се инвестират 30 на сто от

...
В Плевен и региона се инвестират 30 на сто от
Коментари Харесай

В Северозападна България една трета от евросредствата се инвестират в Плевен

В Плевен и района се влагат 30 на 100 от контрактуваните в Северозападна България европейски средства. Това заяви Николета Минчева - специалист " Комуникация и информация " в Областния информативен център - Плевен, представена от Българска телеграфна агенция.

От 2014 година досега в Северозападна България са подписани 1483 контракта по оперативните стратегии на обща стойност малко над един милиард и половина лв., като 30 % от тях се извършват в Плевенска област. В района на Плевен контрактуваните средства са над 450 млн. лева Безвъзмездна финансова поддръжка възлиза на съвсем един милиард и двеста хиляди лева за Северозапада, от които 358 753 513 лева ще се влагат в региона.

Областният информативен център в Плевен преценя, че има прогрес при усвояването на европейски планове през последните 12 месеца. При 292 плана в края на 2018 година (без Програмата за развиване на селските райони), 2019 година завършва с 417 за региона. Ръстът е максимален по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК) - 63 нови контракта. 48 от тях са резултат от процедурата " Насърчаване на предприемачеството ", осигуряваща целенасочена поддръжка за новосъздадени предприятия.

Като привлекателен център се утвърждава Плевен, демонстрират резултатите.

В Северозападна България ще бъдат подкрепени общо 145 млади бизнесмени - във Враца - 30, в Монтана - 29, в Ловеч - 27 и във Видин - 12. Една трета от започващите компании ще се развиват в област Плевен и влагат над 9 млн. лева безплатна помощ. Град Плевен като място на работа са показали 38 от бизнесмените, 5 са предприятията в Червен бряг, две - в Кнежа и по едно в селата Рупци и Опанец.

Изключително необятен е обсегът на икономическите браншове, посочи Минчева. Те са архитектурно планиране, индустриален дизайн, геодезически услуги, механически и инженерни съвещания, мехатроника и металообработване през компютърното програмиране за мониторинг в промишлеността, графичния дизайн и издателската активност, стигайки до производството на медицински произведения, клинични изследвания, предлагането на дерматологични и естетични процедури, както и на профилирани социално-педагогически услуги.

Безвъзмездна поддръжка по ОПИК са договорили досега и 200 предприятия с опит. През 2019 година са завършили плановете си 29 дребни и междинни и 4 огромни предприятия в региона, които посредством енергоспестяващи ограничения се стремят към затвърждаване на пазарните си позиции. Те получават безплатно над 31 млн. лв..

В Плевен към този момент са изплатени съвсем 75 на 100 от контрактуваните от Европа безплатни средства
Единадесетте общини в област Плевен работят интензивно по 89 плана, подкрепени от Европейските структурни и капиталови фондове, учебни заведения, неправителствени организации и Медицинският университет извършват общо 13 контракта.

Малко над 266 млн. лв. - съвсем 75 на 100 от контрактуваните безплатни средства в региона, към този момент са действително изплатени.

Подкрепата за бизнеса е една от главните цели на Областния информативен център в Плевен.

Експертите на Центъра са дали отговор на над 300 въпроса за средствата от еврофондовете. Повече от 200 гости в офиса на Центъра в Плевен и над 400 участника в извършените открити приемни и осведомителни събития са потърсили благоприятни условия за подкрепяне и са получили способени насоки, акцентира Николета Минчева - специалист " Комуникация и информация " в Областния информативен център - Плевен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР