В Пленарна зала на Община Русе по покана на областния

...
В Пленарна зала на Община Русе по покана на областния
Коментари Харесай

Нагорещена среща в Русе между ловци и представители на властите за Африканската чума

В Пленарна зала на Община Русе по покана на регионалния шеф Галин Григоров се организира работна среща по отношение на подхванатите ограничения против заболяването Африканска чума по свинете. оповестиха от Областна администрация.

От срещата, в която взе участие и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, стана ясно, че се плануват законови промени, които ще удължат интервала за колективен лов на дива свиня.

Той разгласи, че в Парламента е импортирано предложение за промени в член 54 от Закона за лова и запазване на дивеча, с което ще се даде опция министърът на земеделието и храните да дефинира по-дълъг период за колективен лов на дива свиня на гонка и по този метод, той да продължи до март. 

„ Очаква се измененията да бъдат прегледани от Народното събрани още при започване на септември “, съобщи Добрев. Също по този начин той прикани ловците прецизно да съблюдават въведените досега ограничения през идващия месец.-->

„ Това са европейски ветеринарни разпореждания и идния одит от Европа ще оцени до каква степен дейно ги изпълняваме “, сподели още заместник-министърът.

В днешната среща участваха и заместник-областните шефове на област Русе Свилен Иванов и Валентин Колев, заместник-изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Цветко Александров, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по горите инж. Мирослав Маринов, както и шефът на Северноцентрално държавно дружество инж. Цветелин Миланов, а също и представители на ловни сдружения и събирачи на трюфели от Североизточна България.

От своя страна доктор Цветко Александров разгласи, че сега са наранени 7 свинекомплекса, умъртвени са близо 131 000 животни , а директните загуби от компенсации доближават 40 млн. лева

Що се касае до огнищата на болестта по домашни свине, то техният брой за страната все още е 33, а случаите по диви прасета са общо 52. Не по-малко внимание би трябвало да се отдели и на осъществяването на проекта за отстрел на дива свиня, който е за 81 000 животни от общо над 97 000, като по този начин ще се понижат рисковете от разпространяването на болестта съгласно инж. Маринов. 

„ Заболяването визира цели браншове и се трансформира в икономическа болест - отразява се на дърводобива, свиневъдството и лова, по тази причина е належащо през идващия месец да бъдем прецизни и да съблюдаваме въведените ограничения “, добави заместник-министърът.

Представители на ловните сдружения „ Филип Тотю “-Русе и „ Сокол “-Бяла връчиха декларация, в която упорстват да бъдат позволени до ловните полета и да се анулират възбраните за колективен лов до 11 септември тази година.



В противоположен случай след тази дата ще излязат на народен митинг
. Цветозар Мичевски, който е притежател на една от най-големите компании за изкупуване и изнасяне на трюфели, съобщи по време на срещата, че берачите на трюфели поддържат въведените ограничавания и са подготвени да съблюдават даже  допълнителни ограничения за биосигурност за да подсигуряват неразпространението на заболяването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР