В пленарна зала министрите отговарят на въпросите, които народът задава

...
В пленарна зала министрите отговарят на въпросите, които народът задава
Коментари Харесай

Мукадес Налбант към Бойко Рашков: Моля за по-достойно поведение

В пленарна зала министрите дават отговор на въпросите, които народът задава посредством своите представители, а народът е суверен. 

С тези думи зам.-председателят на Народно събрание Мукаддес Налбант, депутат от Движение за права и свободи, се обърна към вътрешния министър Бойко Рашков по време на парламентарния надзор. Депутатите от Движението зададоха серия въпроси на Рашков за съответни случаи на полицейски произвол и тормоз по време на изборните акции през юли и ноември 2021 година Министърът на няколко пъти показва неуважително отношение и си разреши да задава въпроси на народните представители.

Освен това Бойко Рашков концентрира няколко от отговорите си върху тезата, че в своите 99 въпроса към него депутатите от Движение за права и свободи са показали две имена на пострадалите лица, а не три. И Министерство на вътрешните работи се затруднявало да открие засегнатите.

Да, хората в България са в действителност са с три имена, само че аз вашето второ име не си припомням, министър Рашков, както и всички тук присъстващи сътрудници се показват с първо име и фамилия. Отсъствието на второто име не ги прави разнообразни хора, безапелационна бе Налбант.

„ Моят въпрос е: На 11 юли 2021 година в квартал „ Боровец “ на град Кърджали господин Айхан Сали, деятел на Движение за права и свободи, подписал протокол, че няма да взе участие в транспортиране на хора до изборните пространства. С желанието да получим и осветлим всеки един съответен случай и на съображение член 91 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание ви задавам следните въпроси: Какво е законовото съображение и в какво се показва съществуването на „ задоволително данни “, с цел да му е формиран сигнален протокол? Уведомена ли е прокуратурата и какви са по-нататъшните дейности по описания случай? ”, попита Налбант. И добави: „ Обръщам внимание, че заложените въпроси са по отношение на възможни незаконосъобразни дейности от страна на органите на Министерство на вътрешните работи. Въпросите не засягат персонални права и ползи на жители. ”.

Питате за съответно лице с две имена и аз в този момент ще кажа – не мога да съм сигурен 100 %, че ви давам отговор за това лице, за което питате вие, сподели Рашков.

„ Оказван напън и тормоз ” – това изречение е във всички до момента към 50 или 100 или колкото са питанията от ваша страна. Ако имате данни за оказан напън и тормоз от чиновници на Министерство на вътрешните работи в изборите на 11 юли, това значи, че има задоволително съображение да се допусна, че е осъществено закононарушение по Глава III, раздел 3-ти от Наказателния кодекс – обяснявам, т.е. това са по този начин наречените закононарушения срещу политическите права на жителите, търговията с гласове. В тази връзка сте отправили неправилно въпроса си и това се отнася и за идващите, които ще давам отговор. Защото министърът на вътрешните работи не може да реализира следствие даже да има такова нарушаване. Обърнете се към прокуратурата, повтори отговора си Рашков.

Министър Рашков, когато става въпрос за търсене на човек с две имена и когато сте му връчили протокола за сключване, вие сте съумели да го намерите. Никакъв проблем не е същото лице, както сте го намерили тогава по две имена, да го намерите и в този момент, разяснява Мукаддес Налбант. Да, прокуратурата може да даде отговор, само че в първата част на въпроса ми касае ваши пълномощия. Аз се надявах на един по-пълен отговор, съобщи зам.-председателят на Народно събрание. И разяснява: „ Г-н министър, мисля, че с този ваш назидателен звук може би дразните хората. Моля ви, за едно по-достойно и по-мъжко държание в отговорите, които давате. ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР