В Плана за възстановяване страната ни има ангажимент за намаляване

...
В Плана за възстановяване страната ни има ангажимент за намаляване
Коментари Харесай

Екшън между ПП и ГЕРБ заради затваряне на ТЕЦ-ове. Брюксел: Нямате ангажимент за това


„ В Плана за възобновяване страната ни има ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40%. В него няма анжимент за затваряне на мощности “.

Това разяснява Цветан Кюланов, началник представителството на Европейската комисия в България, откакто по-рано през днешния ден ГЕРБ и " Продължаваме промяната " стигнаха до същински екшън и скандал в коридорите на Народното събрание. Повод бяха въглищните ни централи.

Според ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ са поели ангажимент за затваряне на част от мощностите и понижаване на нездравословните излъчвания с 40 %. Според „ Продължаваме промяната “ - нищо няма да бъде затворено.

Докато от „ Продължаваме промяната “ даваха своята трибунка, тук пристигнаха от ГЕРБ. Чуха се думи като „ измамник “ и имаше изтръгване на микрофон.

В Плана за развиване написа, че би трябвало да понижим нездравословните излъчвания с 40%. Според част от партиите поради това ще сме принудени да затворим някои централи на въглища. ГЕРБ упрекнаха „ Продължаваме промяната “ за това.

„ 83% от въглищните централи ще бъдат затворени “, съобщи Жечо Станков от ГЕРБ.

„ Намаляването на въглеродните излъчвания може да стане през сезонно балансиране и не би трябвало да се затварят никакви потенциали “, уточни Кирил Петков. И до момента в който той отговаряше, ГЕРБ го репликираха от микрофоните за медии.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също разяснява тематиката обществено и съобщи, че този ден е подобаващ за българските жители, тъй като са имали подготвеност да дадат въглищните си централи, без да имаме заместители като нуклеарна мощ.

Тревога за затварянето на ТЕЦ-овете пристигна и от други партии.

„ Ключово за българската енергетика е въглищните ни централи да продължат да работят, изключително в изискванията на енергийна неустановеност на България и Европа “, коментитра Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

„ Групата на „ Възраждане “ този път няма искания към брюкселските бюрократи, тъй като те извършват това, което ние като страна сме поискали “, съобщи Цончо Ганев.

Предоговаряне на енергийния бранш е невероятно, считат от кабинета.

„ Евентуални такива стъпки биха лишили месеци и ще рискуват всички планове, които би трябвало да стартират сега да се случват “, разяснява служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.

След абсурда в коридорите, „ Продължаваме промяната “ организираха следващата си консултация, този път с „ Възраждане “. Съгласие за нов бюджет не беше реализирано.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР