В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), договорен между Европейската

...
В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), договорен между Европейската
Коментари Харесай

Пеканов: В ПВУ има ангажимент за намаляване на вредните емисии с 40%

В Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), контрактуван сред Европейската комисия и постоянния кабинет, има ангажимент за понижаване на нездравословните излъчвания в бранш „ Енергетика “ до 2026 година с 40 %. Не е ясно заложен механизмът, по който това да се случи. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства, предава Българска телеграфна агенция. 

Той взе участие в среща, на която участваха депутати, членове на разнообразни парламентарни комисии и генералният шеф на Работната група за възобновяване и резистентност на Европейската комисия Селин Гауер.

Фокусът на диалозите е бил точно Планът за възобновяване и резистентност и плануваният в него ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания.

На въпрос може ли този ангажимент да бъде изпълнен, без да се затварят въглищните централи, Пеканов разяснява, че изпълнителната власт в бъдеще ще има действителна опция да измисли най-хубавия вероятен метод това понижение да бъде изпълнено, без да се затварят въглищни мощности. 

„ Службите на Европейска комисия бяха ясни за това, че сега договорът е подобен, какъвто е, и би лишило извънредно доста време, което ще рискува част от ресурсите, той да се промени. Не е заложено ясно, че би трябвало по един или различен метод това да се случи “, уточни Пеканов в отговор на журналистически въпрос може ли въпросното понижение да се случи без затваряне на въглищните мощности.

Изпълнителната власт в бъдеще ще има опция да измисли най-хубавия вероятен метод това да се случи, с цел да се избегне директното затваряне на въглищни мощности, разяснява той.

Пеканов разяснява, че по време на срещата със Селин Гауер ясно е бил даден сигнал, че сходни стъпки биха лишили месеци и ще рискуват всички тези планове, които би трябвало сега да стартират да се случват. Предоговарянето значи прекъсване на настоящата активност по проекта и работа по нов подобен, разяснява вицепремиерът. 

В цяла Европа тези диалози се водят сега. Доста от страните търсят решение на променилата се обстановка по отношение на предходната година, когато цялостната геополитическа конюнктура беше друга. В този смисъл Европа предлага нов инструмент REPowerEU, в който ще има спомагателни средства, изясни Пеканов.

По думите му вероятно тогава страните членки могат да разговорят дали желаят да вършат някакви промени.

В момента Екологичен потенциал завърши този инструмент, следва Европейска комисия и Европейския съвет да го одобряват, което значи, че при започване на януари този инструмент ще е наличен, с цел да се употребява точно за адресиране на променената енергийна обстановка, изясни вицепремиерът. 

От " Продължаваме Промяната " оповестиха на брифинг след срещата, че 40 процентното понижение на нездравословните излъчвания може да се случи посредством сезонно балансиране работата на централите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР