В Плана за възстановяване и устойчивост няма поет ангажимент за

...
В Плана за възстановяване и устойчивост няма поет ангажимент за
Коментари Харесай

ПП: Не сме поели ангажимент да затваряме централи. ГЕРБ: Ето ви документа

В Плана за възобновяване и резистентност няма стихотворец ангажимент за затваряне на въглищни централи. Това съобщи на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Стара Загора националният представител от „ Продължаваме Промяната “ Радослав Рибарски. „ Имаме декарбонизационна цел, тя е поета и по Зелената договорка, и по Парижкото съглашение “, сподели още депутатът.

„ Затваряне в никакъв случай не е залагано по години в Плана. Намаляването на работата на въглищните централи се визира по Справедливия преход и така наречен Териториални проекти, които към момента не са подготвени “, сподели още Рибарски.

Депутатът разяснява показаната предходната седмица Стратегия за развиване на енергетиката, която обрисува политиките на страната в бранша до 2053 година.



Според Рибарски „ документът, който е с работно заглавие „ Визия “, не дава отговор на член 3 от Закона за енергетиката, където се споделя, че би трябвало политиките да бъдат обрисувани в Стратегия за стабилно енергийно развиване на Република България. Документът е обща презентация, която визира някакво моментно положение, само че не и бъдещето на енергетиката в България за идващите 30 години, уточни още той. Според него редица елементи от българската енергетика са „ изпуснати “, а е обиден единствено бранш „ Електроенергетика “.

Според Рибарски не е било належащо служебно държавно управление да се „ нагърбва “ с изработването ѝ.

„ Притеснителното за нас е, че тя чертае едно не ярко бъдеще за българската енергетика “,

уточни депутатът. Той изясни, че биват показани планове, които през годините не са търпели развиване. Такива са плановете за големи ВЕЦ-ове, които да бъдат осъществени в къс период и се смятат за заместващи мощности на въглищните ТЕЦ-ове.

Притеснителното е, че Стратегията обрисува през 2025 година силата от въглищни централи да спадне до 2,8 гигавата, а през 2030 година до 2,2 гигавата.

Според Плана за възобновяване и резистентност нямаше извеждане от употреба на мощности, а само декарбонизационна цел, изясни още той.



Маноил Манев

По време на конференцията в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Стара Загора пристигна депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев, който даде на народния представител от „ Продължаваме Промяната “ Радослав Рибарски анекс към Плана за възобновяване и резистентност, подписан на 1 август м.г. от министъра на финансите Асен Василев за затваряне на ТЕЦ-овете.

Това са датите и годините с изброените ТЕЦ-ове. Целият анекс се състои от 380 страници, съобщи Манев. 

„ Това са промените, които се излагат в Плана за възобновяване и резистентност, против всяка промяна стои дата. Ние в никакъв случай не сме казвали, че в Плана има декарбонизационна цел, точно това е посочено тук “, сподели в отговор Рибарски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР