В Плана за възстановяване и устойчивост България отива от едната

...
В Плана за възстановяване и устойчивост България отива от едната
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: Не е работа на Асен Василев да пише енергийни проекти

В Плана за възобновяване и резистентност България отива от едната прекаленост на другата. Залага се на развиването на ВЕИ, като други благоприятни условия се подценяват. Плановете се пишат от финансовото министерство, енергийното се чуди по какъв начин да ги извършва. Това разяснява в ефира на БНР депутатът от Движение за права и свободи и заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай. Според Аталай секторът не се развива редовно и се толерират безпринципно обособени сегменти от него. Аталай уточни съответно построяването на нови Водноелектрическа централа и разширението на газохранилищата, само че ВЕЦ-евете са неприемливи като инвестиция по проекта поради правилото да не се въздейства отрицателно на природата. 

Асен Василев не схваща нищо от енергетика, а това е бранш, който изисква небосвод на взимане на решения 20-30 години. В същото време в проекта се предлага план за акумулатори с къс живот, посочи Аталай. Според него жестовете към ВЕИ бранша са проличали и при отхвърли да се лимитират свръхпечалбите от него в последните месеци около енергийната рецесия. Асен Василев бе посочен като човек, лобирал за плана с батериите и от някогашния вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов. Пеканов описа, че служебният кабинет не е позволил плана, тъй като го е решил като рисков и лишен от стопански смисъл. 

По-рано по Нова тв енергийният министър Александър Николов замаза въпроса за построяването на цех за акумулатори, като загатна, че в България може да се създава единствено част от технологията. Както „ Сега “ писа, проектът за възобновяване и резистентност планува инсталиране на 6000 MWh акумулатори, които да балансират производството от ВЕИ, като 2000 MWh би трябвало да са конфигурирани през 2024 година Не е ясно какъв цех може да се построи с подобен небосвод. Твърди се, че фабриката ще се построява с пари от различен фонд на Европейски Съюз – за обективен преход.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР