В питейната вода на селата Джерово и Чакаларово в община

...
В питейната вода на селата Джерово и Чакаларово в община
Коментари Харесай

Бактерии ешерихия коли са открити в питейната вода на две села в област Кърджали

В питейната вода на селата Джерово и Чакаларово в община Кирково са открити бактерии ешерихия коли и е наложена възбрана за консумирането на водата, демонстрира информация на страницата на Регионалната здравна ревизия на Кърджали. Високите стойности са измерени в интервала 1-15 август и настоящата информация на уеб страницата на РЗИ е към 17 август.

В периодическия мониторинг на качеството на водата в региона са изследвани проби питейна вода от шест обитаеми места, като са открити отклонения в две села. Във водата на Джерово стойностите демонстрират 42 на 100 куб. см. вода колиформи и 25/100 еколи при възможни нула на 100, а в Чакаларово замърсяването е още по-голямо с 85/100 колиформи и 42/100 ентерококи. (Единицата е CFU/100cm3 - брой бактерии на 100 кубични сантиметра вода).

Здравната ревизия е издала заповед за възбрана за използването на водата от водоизточника за питейни цели в засегнатите села, както и две наставления до локалните ВиК за предприемане на хигиенични и противоепидемични ограничения, т.е. за разчистване на водопроводите и резервоарите и осъществяване на контролни проучвания.

За интервала от началото на месеца в региона са регистрирани 79 случаи на чревни инфекциозни болести (ентероколити), само че съгласно оценката на РЗИ няма причинна връзка сред инфекциозните болести и качествата на питейната вода.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Региони (7354)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР