В писмо от 32 страници българската прокуратура, начело с Иван

...
В писмо от 32 страници българската прокуратура, начело с Иван
Коментари Харесай

Прокуратурата съобщи на Европа и САЩ, че новата власт ѝ оказва натиск

В писмо от 32 страници българската прокуратура, отпред с Иван Гешев, написа до Европейската комисия, Европейския парламент, посланика на Съединени американски щати и страниците членки на Европейски Съюз в София, че новата власт нарушава разделянето на управляващите и оказва напън върху държавното обвиняване.

само че беше изпратено до медиите на 8 януари 2022 година от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от политическата платформа "Ние идваме ". След това прокуратурата удостовери достоверността му.

Според подписалите писмото натискът се оказва от последните няколко държавни управления, измежду които попада третият кабинет на Бойко Борисов , двете служебни държавни управления, отпред с министър председател Стефан Янев и първото постоянно държавно управление с министър председател Кирил Петков . Поименно са подложени на критика дейности и изявления на някогашния вицепремиер Красимир Каракачанов , някогашния министър-председател Бойко Борисов, сегашния министър председател Кирил Петков, както и тези на вътрешния министър Бойко Рашков. Посочени са и всички правосъдни министри след ръководството на ГЕРБ - Янаки Стоилов, Иван Демерджиев и Надежда Йорданова , както и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

От няколко месеца Министерство на вътрешните работи и прокуратурата водят спор, в които се упрекват взаимно в корупция и липса на безпристрастност и зависимости от разнообразни олигарси. Бойко Рашков, чието име се загатва няколко пъти в писмото, беше вътрешен министър и в двете служебни държавни управления и в сегашния постоянен кабинет.

Сред получателите на писмото вършат усещане имената на ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен , отраслови еврокомисари, водачите на Европейския парламент и парламентарните му групи, българските евродепутати, посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа и посланиците на страните - членки на Европейски Съюз.

"Засегнати от дейностите на Прокуратурата на Република България (ПРБ) политически заинтригувани лица, обвинени и подсъдими направиха опити, в нарушаване на закона, да защитят свои персонални ползи, наранени от правораздаването. Манипулативно и по неприемлив метод тези лица насочваха нагнетената против Изпълнителната власт гражданска сила против Прокуратура на Република България и основния прокурор, с цел да попречат на работата на прокуратурата, с цел да осуетят следствия и да предотвратят изправянето на отговорни лица пред самостоятелния български съд на база на събраните доказателства ", написа основният прокурор Гешев и заместниците му.

Те алармират в Брюксел, Страсбург и Вашингтон, че "политици намерено стартират хрумвания за пречистване на прокуратурата посредством лустрация и повсеместен реподбор на прокурорите ", което опонира на европейските полезности ".

По думите им "ПРБ поддържа всяка една промяна, която е в полза на българските жители ", само че считат, че под претекст за промени се цели "персонална промяна на основния прокурор, преодоляване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, за връщане на остарели репресивни практики ".

Прокуратурата цитира редица изявления на политици, които съгласно писмото са доказателства за политическия напън, който й се оказва. Освен това държавното обвинявания акцентира своята добре свършена работа, като оповестява за обвиняванията, повдигнати против "редица български жители, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси ". Изброени са Васил Божков, Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви.

Нито едно от упоменатите следствия не е завършило с присъда даже на първа инстанция.

Според Иван Гешев и заместниците му се постановат незабавни дейности от страна на получателите на писмото, тъй като ръководещата коалиция на страната сега приготвя законодателни промени, които ще навредят на независимостта на правосъдната власт и ще подрият „ устоите на демокрацията “ в България.

Именно промяната на основния прокурор Иван Гешев и промяна в областта на правораздаването са част от главните задължения, поети от държавното управление на Кирил Петков. И четирите партии в ръководещата коалиция избраха като свои приоритет промени в изпълнителната власт още по време на предизборната акция и това беше една от тематиките, по които имат единогласие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР