В писмо на Българския Хелзинкски комитет(БХК) до главния прокурор и

...
В писмо на Българския Хелзинкски комитет(БХК) до главния прокурор и
Коментари Харесай

БХК пита главния прокурор за заплахите срещу адв. Савова

В писмо на Българския Хелзинкски комитет(БХК) до основния прокурор и медиите във връзка пожара в къщата на адв. Ирен Савова в Ихтиман се споделя: „ Фактите досега сочат, че е евентуално да се касае за палеж, а според медиите, по случая тече инспекция, която да откри дали се касае за съзнателно действие. Не за първи път адв. Савова става цел на груба интервенция в персоналния ѝ живот. Има данни за директни или индиректни закани по отношение на нея минимум от 2018 година насам. Така през юни 2018 година след правосъдно съвещание в постройката на Софийския областен съд тя е причакана и застрашена от непознато лице във връзка със правосъдно произвеждане, по което тя е прокурист на страна. За случая е подадено известие до 6. РУП – Столична дирекция на вътрешните работи. През ноември 2018 година незнайни лица разлепиха на входа на дома и на адвокатската фирма на адв. Савова некролози, съобщаващи за нейната гибел. По този случай Софийска районна прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане. През юли 2019 година, откакто вижда съмнителни непознати лица към дома си, адв. Савова открива проследяващо устройство с опция за подслушване на пасажерите, сложено на персоналния ѝ автомобил. Дни по-късно тя разпознава същите лица, виждайки ги да следят адвокатската фирма ѝ на ул. „ Алабин “ в София. За тези случаи са подадени известия до ГДБОП, която е иззела проследяващите устройства. Във връзка с това следене Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно произвеждане, което към сегашния миг продължава.
Всичко изложено нагоре ясно сочи, че заканите и намесата в персоналното пространство на адв. Савова имат систематичен темперамент, а някои действия е евентуално да разкрият признаци на закононарушения от общ темперамент. Интензитетът на тази интервенция с времето ескалира, а това е изключително притеснително както по отношение на опазване живота и здравето на адв. Савова, по този начин и по отношение на упражняваната от нея адвокатска специалност. Данните сочат, че намесите са по отношение на специалността ѝ ".
Според правозащитниците заканите са ориентирани освен къв адв. Савова, само че и към всички бранители, „ което е изключително притеснително с оглед запазването на демократичните устои на правовата страна, които подсигуряват отбрана на всички лица, които са обвинени или подсъдими лица ". От БХК упорстват за срочна инспекция
по всички преписки, отнасящи се до описаните случаи, „ и да разпоредите формираното досъдебно произвеждане за следенето на адв. Савова и вероятно други формирани такива производства да бъдат взети на специфичен контрол ", се споделя още в писмото.
Още за пожара в дома на адв. Савова четете в ТАЗИ СТАТИТЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР