В писмо, изпратено от лидера на РЗС и крупен фермер,

...
В писмо, изпратено от лидера на РЗС и крупен фермер,
Коментари Харесай

В Отворено писмо Яне Янев и животновъди от Пиринско настояват за обсъждане на Традиционната паша

В писмо, изпратено от водача на РЗС и огромен фермер, Яне Янев, и подписано от десетки животновъди от Пиринско, се насочва покана до министерства и институции за разискване на агроекологичната намеса " Традиционна паша ". Отвореното писмо е изпратено до до медиите и до министрите на околната среда и водите и на земеделието, Комисията по земеделието, храните и горите и Комисията по околната среда и водите към Народното събрание.
В него се показва, че направените от Министерство на околната среда и водите проекти за паша в националните паркове не регистрират действителни природосъобразни практики, които се реализират единствено посредством пашуване и постановат ограничавания и забрани, които не са научно обосновани и аргументирани.

Обръщаме се отговорно и с вяра да се разбере какъв брой е значимо за нас да запазим нашата природа с методите на нашите прародители, а не с бюрократични механизми да се опорочи обезщетяването на бенефициенти, които търпят големи загуби от суровите условия на високопланинското отглеждане на животни, написа в писмото.

Исканията, които животновъдите от Пиринския край насочат, са свързани с унищожаване на рестриктивни ограничавания за осъществявана сезонна паша в националните паркове " Пирин ", " Рила " и " Централен балкан " и да се върнат старите правила за " Пасторализъм " от стартирането на мярката. Животновъдите показват, че фермите им, които се намират наоколо до националните паркове " Рила " и " Пирин " не разполагат с различен тип пасища, а рестриктивните мерки ще принудят доста от тях да унищожават своята активност.

В тази връзка на 15 март от 11:00 часа в залата на Общинския съвет в Сандански животновъдите провеждат публично разискване на всички основни аспекти на агроекологичната намеса " Традиционна паша " (Пасторализъм), на която канят министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните, шефовете на националните паркове, шефът на Българска организация по сигурност на храните и ръководителите на комисиите по земеделие, храни и гори и околна среда и води към Народното събрание.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР