В писмо до Съвета за сигурност на ООН посланикът на

...
В писмо до Съвета за сигурност на ООН посланикът на
Коментари Харесай

С писмо до ООН САЩ са готови за сериозни преговори с Техеран

В писмо до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Кели Крафт съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да договарят " за да се предотврати по-нататъшното застрашаване на интернационалния мир и сигурност или ескалация от иранския режим ".

Убийството на Солеймани е целесъобразно и аргументирано в писмото, според член 51 от Хартата на Организация на обединените нации, който изисква страните " неотложно да рапортуват " на Съвета за сигурност за всички ограничения, подхванати при практикуване на правото на самоотбрана.

Съединени американски щати ще подхващат спомагателни дейности " при нужда " в Близкия изток, с цел да защитят своя личен състав и ползи, се прибавя в писмото.

Иранският дипломат в Организация на обединените нации Маджид Тахт Раванчи съобщи, че предлагането на Съединени американски щати за договаряния е невероятно, до момента в който Съединени американски щати не престават да ползват сурови стопански наказания против Иран.

Преди това Тръмп предложи да организира диалози с Иран без предварителни условия - и да се срещне с президента Хасан Рохани. През септември Хаменей съобщи, че Иран в никакъв случай няма да взе участие в двустранни договаряния, заявявайки, че това е част от политиката на Америка " да оказва напън върху Иран ".

Аятолах Хаменей съобщи, че в случай че Съединени американски щати се причисли още веднъж към нуклеарната договорка, от която се отдръпна през 2018 година, може да взе участие в многостранни договаряния с Иран и другите страни по договорката.

Иран също уточни член 51 като опрощение за нападението си против американските бази.

В иранското писмо Раванчи написа, че Техеран " не търси ескалация или война ", откакто упражнява правото си на самоотбрана, като подхваща " обмислен и симетричен боен отговор, ориентиран към американска въздушна база в Ирак ".

" Операцията бе прецизна и ориентирана към военни цели, като по този метод не остави съпътстващи вреди за цивилни и цивилен активи в региона ", написа той.

Доналд Тръмп и по-рано е заплашвал с военни дейности против Иран, в случай че се насочи към американски личен състав и бази, само че той не разгласи никакви военни дейности, заявявайки, че офанзивата на Иран не е предизвикала жертви.

" Никой американец не е потърпевш. Изглежда, че Иран се отдръпва, което е положително за всички заинтригувани страни ", изяснява той.

Очаква се Камарата на представителите на Съединени американски щати да гласоподава в четвъртък резолюция, която да принуди Тръмп да спре по-нататъшните военни дейности против Иран, в случай че Конгресът не утвърди.

" Членовете на Конгреса имат съществени и незабавни опасения по отношение на решението на администрацията да се включи във военни дейности против Иран и неналичието на тактика ", се споделя в изказване на ръководителят на Камарата Нанси Пелоси.

Нападението над американските бази в Ирак е най-прякото нахлуване на Иран против Съединени американски щати след завземането на американското посолство в Техеран през 1979 година

Общо 16 ракети са изстреляни от най-малко три обекта в Иран към 02:00 ч. локално време в сряда, съобщи министърът на защитата Марк Еспър.

Най-малко 11 от тях удариха въздушната база в Ал Асад, западно от Багдад, и най-малко още една удари базата в Ирбил. Няколко други ракети удариха на известно разстояние от задачите, добавя той

Председателят на Съвместния шеф щаба на Съединени американски щати Марк Мили съобщи, че има вяра, че системите за ранно предизвестие са предотвратили жертви.

" Това, което имам вяра, въз основа на видяното и това, което знам, е, че те са имали за цел да причинят структурни вреди, да унищожат транспортни средства и съоръжение и самолети и да убият личен състав ", разяснява той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР