В писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев

...
В писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев
Коментари Харесай

Родителите на седмокласници настояват да има допълнителни дати за външното оценяване

В писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев родителите на седмокласници, на които следва явяване на Национални външни оценения /НВО/ по български език и литература, и по математика в изискванията на пандемия от Covid - 19, упорстват да се подхващат своевременни ограничения за гарантиране на опцията всички възпитаници от седми клас да се явят на НВО, с цел да имат еднакъв късмет за достъп до качествено обучение. Писмото ще бъде изпратено на следващия ден до просветителния министър, оповестяват родителите на седмокласниците.

Родителите напомнят, че "през миналите години не в един и два случая деца не са съумели да се явят на външните оценения заради здравословни аргументи или други форсмажорни условия ".

През актуалната акция обаче, поради пандемията от Covid-19 и динамичната обстановка със заболеваемостта в страната, е прекомерно евентуално този брой да бъде в действителност величествен и да има доста заболели или карантинирани седмокласници поради случаи на Covid-19. Наличието на една единствена дата за осъществяване на НВО и невъзможността на тези деца да се явят, ще докара до обезсмисляне на седемгодишния труд, който децата и техните учители са положили за асимилиране на образователния материал през началния и прогимназиалния стадий от тяхното обучение, декларират родителите.

По думите им "обяснението на специалистите от МОН до този миг, че тези деца имат право да вземат участие в класиранията и с нула точки на НВО /т.е. с оптимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за приключено главно образование/, е безусловно недопустимо, защото това не е действителното равнище на деца, готвили се целеустремено 1-2 години за външните оценения, а неналичието на аварийни дати им лишава опцията да го покажат ". В обстановката, в която сме сложени всички, МОН би ли позволило да има деца с бал 100 точки, единствено тъй като тези деца или техните родители са се разболели в условия на пандемия, питат родителите на седмокласниците.

Родителите са на мнение, че "НВО в седми клас е входен изпит в просветителната ни система, при който, в случай че детето е в неспособност да се яви, то няма втори късмет. Това изрично дискриминира тези деца и проваля опцията им да попаднат на място, съответстващо на знанията и ползите им ".

Абсолютно поддържаме присъственото провеждането на НВО с оглед продължение образованието на децата ни в гимназиалния стадий, само че изрично настояваме в изискванията на международна пандемия да се обмисли опцията за установяване на спомагателни дати за деца, които по гореспоменатите справедливи аргументи, няма да могат да се явят на постоянните такива, упорстват родителите в писмото си до просветителния министър.

Родителите напомнят, че през 2012 година имаше подобен казус, подбуден от форсмажорни условия. След мощното земетресение в Перник, седмокласниците и зрелостниците от региона получиха опция да положат изпити на друга дата заради терзанията на родителите - дали децата им ще бъдат пълноценни, с цел да се явят на изпити директно след претърпяното мощно земетресение.

"Настоящата обстановка е даже още по-тревожна и усложнена, заради което изрично изисква необикновен метод. Наясно сме, че ситуацията е прекомерно динамична, само че децата са подложени на неправдоподобен стрес, произлизащ от идното НВО, отдалеченото образование /което за жалост не във всички учебни заведения е на нужното ниво/ и към момента неразбираемия образователен материал, който ще се включва в НВО. Ето за какво молим към Вас и настояваме във допустимо най-кратки периоди да бъде разгласен окончателният образователен материал, очакван да залегне в изпитните материали за НВО, насочат апел към министър Красимир Вълчев родителите.

В своето писмо те показват, че кандидатстването след седми клас е единствено една частица в цялостната просветителна система, само че това е една доста значима частица, която дефинира идващите пет години на децата ни. Тази стъпка би трябвало да бъде направена тъкмо в този момент от нашите седмокласници и имаме вяра, че ще сторите всичко допустимо те да я създадат по допустимо най-справедливия метод в тази толкоз комплицирана за всички ни конюнктура. Искрено се надяваме МОН да преразгледа позицията си и да подсигури спомагателни дати, тъй че всички възпитаници от седми клас да могат да се явят на НВО, показват убеденост в писмото си до просветителния министър родителите на седмокласниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР