В писмо до медиите, до министър - председателя, до председателя

...
В писмо до медиите, до министър - председателя, до председателя
Коментари Харесай

Асоциация Пулмонална хипертония обявява безсрочен протест за оставката на Ананиев

В писмо до медиите, до министър - ръководителя, до ръководителя на Народното събрание, до омбудсмана и до министъра на опазването на здравето, Асоциация " Пулмонална хипертония " (АПХ) декларира неопределен митинг за оставката на Кирил Ананиев.

В началото на юли т.г. ръководителят на съдружие " Асоциация Пулмонална Хипертония " Тодор Мангъров сложи ултиматум на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев да подаде оставка, в случай че не бъде направена Национална стратегия за поощряване на донорството и трансплантациите.

Мотивите на Асоциацията са, че към този момент втора година неналичието на белодробни трансплантации убива българи.

" Две години и четири месеца след приключването на контракта за белодробни трансплантации с Университетска болница Виена, в България към момента няма нито един българин включен в европейска листа на чакащи за тази операция; няма настояща Национална програма; няма подготвен медицински екип от експерти за сполучлива белодробна трансплантация. ", пишат от АПХ.

Те споделят още, че " единствената белодробна трансплантация на млада жена се случи безусловно като здравно знамение със случайностен темперамент, а след нея чакащите българи още веднъж нямат късмет за избавление. "
Според АПХ, равнищата на донорство в България и на направените трансплантации са достигнали до сериозно ниски индикатори. " Няма нито една проведена и обезпечена от Министерство на здравеопазването акция за разпространение на донорството. ", показват от организацията.

Асоциацията припомня, че четирима пациенти са емигрирали, с цел да бъдат избавени. АПХ алармира, че е осведомена с още четири такива случаи - на хора, които са в процедура по промяна на поданство, с цел да получат права в друга страна.

Напомняме, че Ананиев е издал заповед до началото на декември 2018 година да се създаде и приложи Национална стратегия за поощряване на донорството и трансплантациите.

На 25 януари т.г. е било подписано Споразумение сред България и Виена по линия на Евротрансплант. На база на това Споразумение е било оповестено, че ще бъдат обгрижени до 5 пациенти за една година, както и че ще се изпрати екип за подготовка и образование в Университетска болница Виена. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР