В Пирогов идват много тежки случаи с коронавирус, заяви в

...
В Пирогов идват много тежки случаи с коронавирус, заяви в
Коментари Харесай

В "Пирогов" заработи лаборатория, в която прави тестове за коронавирус

В " Пирогов " идват доста тежки случаи с ковид, съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Пирогов " проф. доктор Асен Балтов. Прави усещане, че всички заболели с коронавирусна зараза, признати в болничното заведение, са били на домашно лекуване, някои от тях повече от 10 дни и са употребили 1 или 2 комбинирани антибиотици, които не са имали резултат. Лекувани са отдалечено от техните персонални лекари. При някои от тях се вижда извънредно тежки двустранни пневмонии, които са доста усложнени, сподели проф. Балтов.

В болничното заведение вършат бързи скринингови проби, с цел да се ориентират лекарите за обстановката и се оказва, че при някои пациенти има струпване на антитела, което значи, че са минали през етапа на острата зараза и към този момент стартират да вършат имунен отговор. Това приказва, че те в действителност са в доста тежко положение - прекарали вируса, само че са се усложнили с наслагване на бактериална зараза, която много затруднява тяхното лекуване.

Балтов зави, че разликата сред ковид и сезонния грип е голяма.

Неслучайно споделяме, че това е невидимата опасност, тъй като в първия миг си мислим, че караме един естествен грип - множеството първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с затруднения от грипа. Но протичането е доста по-сериозно, доста по-тежко и много са повече недоволствата - от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове организма. Оказва се, че има повреди и на други органи и системи, не е единствено на белия дроб, което приказва, че в действителност става въпрос за доста по-сериозна зараза от грипа, посочи още проф. Балтов.

По думите му в " Пирогов " от през вчерашния ден е проработила лаборатория, в която ще се вършат проби за ковид. Днес се чака да излязат първите проби.

За момента лабораторията не работи с цялостен потенциал, тъй като е нужно стиковане с Националната референтна лаборатория, с цел да се сравнят резултатите. Към средата на седмицата ще стартира да действа на цялостни обороти и ще прави до 50 проучвания дневно.

Проф. Балтов отговори също, че в болничното заведение лекарите не гледат дали болните от COVID-19 са здравноосигурени или не. Първата им задача е да се погрижат за здравето на пациента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР