В петнадесетата година от царуването на Тиберий (14-37 г. сл.

...
В петнадесетата година от царуването на Тиберий (14-37 г. сл.
Коментари Харесай

Прави добро на всички без изключение

В петнадесетата година от царуването на Тиберий (14-37 година сл. Р. Хр.), в Йорданската пустиня проповядвал св. Йоан Кръстител, наименуван още Предтеча - последният старозаветен оракул, който възвестявал, че се доближава Царството небесно, че дълго чаканият Месия идва, и че е нужно смирение. Онези, които се каели и изповядвали греховете си, били кръщавани в река Йордан.
Преди да стартира Своята социална проповед, Господ Иисус Христос също отишъл да се кръсти от св. Йоан Кръстител. Според евангелието Спасителят тогава бил на към тридесет години (Лука 3:23), а съгласно традицията това станало на 6 януари. В спомен на това събитие Църквата открива празника Кръщение Господне или Богоявление.
Нека през днешния ден, на един от най-светлите православни празници, си напомним препоръките на стареца архимандрит Юстин Първу (1919-2013). Служил е като полкови духовник на Източния фронт през Втората международна война, по-късно бил политически пандизчия от 1948 до 1964 година През 1966 година постъпил в манастира Секу на Нямцката околия, а през 1975 година се преселил в манастира Бистрица. През есента на 1991 година положил първия камък за основаването на мъжкия манастир в Петру воде, а през 1999 година почнал възобновяване на женския манастир Палтин.Обичай бедните и им състрадавай, с цел да бъдеш и ти опрощение от Бога.Помни, че също носиш тленно тяло и прави положително на всички без изключение.Разсъдителността е над всички добродетели.Не укорявай никого за неговото провинение, само че считай себе си виновен за всичко, даже за прегрешението на близък.По-добре е да те презират, в сравнение с самичък да презираш. По-добре е да те наскърбяват, в сравнение с самичък да обиждаш.Пази се от многото срещи и се грижи за душата си, с цел да запазиш душевно спокойствиие.Пази се от дребните грехове, с цел да не паднеш в огромни.Мнозина са правили удивителни каузи, възкресявали са мъртви, подвизавали са се, с цел да вкарат заблудените в пътя на спасението, правили са велики чудеса. Много хора са познали Бога с тяхна помощ. Впоследствие обаче тези, които са възкресявали мъртви са изпаднали в срамни пристрастености. И по този метод с греховните си каузи, които са станали очевидни, са съблазнили мнозина. Всъщност те самите са били заболели, само че вместо да се грижат за душевното си здраве, те се хвърлили в откритото море на този свят, с цел да лекуват и избавят душите на другите, погубвайки по този метод и своята вяра, и душата си.Не изобличавай скърбящите в сърцето си, с цел да не бъдеш осъден със същия скиптър и когато започнеш да търсиш някой, който да те помилва, да се окаже, че няма подобен!По-добре е да живееш с орли, в сравнение с с лаком и неутолим човек.По-добре е да живееш със недъгав и отритнат човек, в сравнение с с горделив.Самооправдаването няма място в живота на християнина и не участва на никое място в Христовото обучение.Когато твоят живот е по Бога, не се натъжавай от скърбите и лютите си пристрастености, тъй като Бог ще ги отнеме от теб в един прелестен ден. Не се опасявай също и от гибелта, тъй като Бог е приготвил бъдещи богатства, с цел да те издигне над гибелта.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР