В пети клас се променят не само децата. Променя се

...
В пети клас се променят не само децата. Променя се
Коментари Харесай

Експерти: Пети клас е времето за важните разговори с децата

В пети клас се трансформират освен децата. Променя се и средата, в която те учат, връзките им с родителите и учителите, организацията на живота в учебно заведение, се обобщава в новото издание на Наръчника за родители " Добре пристигнали в пети клас " , квалифицирано от асоциацията " Родители " за фамилиите с петокласници през образователната 2019/2020 година

До четвърти клас децата имат един главен преподавател, който е с тях съвсем от самото начало. Началният преподавател извършва функционалностите на учител и педагог. За множеството деца сред първи и четвърти клас началният преподавател се трансформира в нещо като още един родител . В пети клас обаче цялата тази ясна конструкция на престижа и обгрижеността се трансформира.

Децата навлизат в нов стадий от порастване и едно от провокациите е и неналичието на един главен преподавател . На негово място се появява класен началник, който в най-хубавия случай има пет-шест часа седмично с децата. През останалото време, а то е почти пет пъти повече, те са с други учители. Това основава у децата чувство за " непрозрачност ", което може да докара както до възприятие на комплицираност, напрежение и тревога, по този начин и до замайване от възприятието за независимост - " към този момент мога да върша каквото си желая и няма кой да ме види ", означават специалистите, подготвили изданието.
 възпитаници деца учебно заведение / iStock/Getty Images
В пети клас самостоятелният метод към учениците е сменен от нови правила и правила. Класният началник за разлика от началния преподавател до четвърти клас преподава на разнообразни класове. В взаимозависимост от предмета, който води, той може да има от 100 до 200 възпитаници в другите класове. По тази причина му е належащо повече време, с цел да опознае всяко дете от класа. Хубавото е, че има разнообразни разновидности този развой на доближаване да бъде улеснен и съкратен във времето посредством разнообразни класни и извънкласни форми - вървене на кино, на спектакъл, образуване на спортни празници.-->

Преминаването от един преподавател към доста е много сериозна смяна и за родителите. Това е главната причина за по-трудното приемане на противоположна връзка от учителите за резултатите на детето и най-много на какво се дължи спадът на триумфа или пък достиженията - още една внезапна смяна, която децата доста мъчно схващат или пък просто го одобряват като даденост.
 възпитаници учебно заведение / iStock/Getty Images
Голям % от децата до четвърти клас получават най-вече шестици като тласък за напъните, които поставят, а в пети клас в бележника им се появяват всички оценки от 2 до 6, без в детайли пояснение за какво се случва това. Затова родителите, дружно с детето, би трябвало да подредят условията на новите преподаватели, с цел да няма напрежение и терзание. Обяснете на детето позитивната страна на това да има доста преподаватели, предлагат специалистите.

От пети клас децата стартират сами да вървят на учебно заведение
 
Пети клас е интервалът, когато множеството деца стартират сами да вървят на учебно заведение. Помогнете на детето да построи успокоение и самочувствие, че може да се оправи: няколко пъти изминете дружно пътя до учебно заведение и назад по най-безопасния маршрут. Ако се постанова детето да употребява градския превоз, обърнете му внимание по какъв начин да разпознава спирките, да следи дали номерът на рейса е тъкмо този, който му би трябвало, дали не се качва в противоположната посока. Проверете дали ключът на детето не заяжда в ключалката и изтренирайте стартирането и прекъсването на алармата, в случай че ползвате такава.

Договорете се към кого детето може да се обърне, в случай че изпадне в усложнение във ваше неявяване - съседи, родственици, полиция. Оставете на видно място лист с значими телефонни номера и следете детето да има на разположение работещ телефон, насочат препоръки към родителите създателите на наръчника за петокласници.
 възпитаници учебно заведение / iStock/Getty Images
Повечето преподаватели в пети клас са на мнение, че е по-добре децата да приготвят уроците и да пишат домашните в деня, в който е взет съответния образователен материал, а за деня, в който имат идващ час по история да вземем за пример, единствено да си преговорят урока. По този метод, до момента в който обясненията на учителя са към момента " пресни " и ясни в главата на детето, то по-лесно ще се оправи и с текста в учебника. Научете детето първо да учи уроците си и едвам по-късно да написа домашните, тъй като образователният материал в пети клас е обемен и изисква по-сериозни старания за учене и повече време.

Кои са типичните опасности в онлайн живота на децата в пети клас?

Проучванията сочат, че най-разпространеният риск за децата не е контактът с непознати, а заплахата да станат жертва или основател на тормоз - посредством основаване на подправени профили, издание на унизителни и злепоставящи изображения, на мнения и текстове.

Изследванията демонстрират, че при потреблението на провокативни псевдоними и аватари, постоянно със полов подтекст, се усилва рискът от онлайн контакт с педофил, както и рискът от онлайн тормоз с 40 до 60%, осведомят от асоциация " Родители ". И означават, че децата в пети клас може да бъдат изложени на нездравословно наличие в интернет, обвързвано с агитация на принуждение, опиати, анорексия, самонараняване, на расизъм и рискова порнография, както и да се доверят на подправена информация.
 / iStock/Getty Images
Децата в пети клас би трябвало да осъзнават, че когато поддържат връзка онлайн, от другата страна стои жив човек и думите, които употребяват, могат да го наранят не по-малко, в сравнение с, в случай че са лице в лице. Бъдете добър образец за съблюдаване на разпоредбите за виртуално другарство - изградете табиет у детето да поздравява онлайн, да бъде вежливо с другите и да не ги наранява /дори прикрито зад псевдоним/, да не споделя информация за други хора без тяхното единодушие - поучават родителите специалистите. И предлагат също на родителите да научат децата си да ревизират източника на информацията в интернет, създателя, датата на обява и да ги съпоставят с други източници. Тези правила би трябвало да се припомнят на децата, с цел да не се подведат от подправени вести в интернет.

Пети клас е времето за значимите диалози с децата - за секса, алкохола, цигарите и опиатите

Навлизането на детето в пубертета и засиленото другарство с връстниците изправя родителите пред въпроса - по кое време и по какъв начин да осъществят тези " сложни диалози " - за алкохола и опиатите, за секса и парите, за изборите и грешките. На множеството родители им се коства, че е рано да приказват за това, тъй като детето е едвам на 11 години. Всъщност, по никакъв начин не е рано, предизвестяват създателите на наръчника за родители на петокласници.

И означават, че не е елементарно родителите да стартират диалог с децата за половите връзки . Най-естественият метод е като говорите с тях за любовта и връзките сред хората, които се обичат. В тази възраст децата към този момент имат визия за влюбени хора, за целувки, за сватби, за бременност и раждане. Това е сериозна основа, от която може да започнете диалог, че някой ден и те ще изпитат такива усеща, че ще имат предпочитание да споделят времето, мислите, сърцето с един избран човек. Именно вие като родители би трябвало да им разкажете за любовта, нежността, за интимните връзки сред хората, поучават от специалистите. И предлагат на родителите на петокласници да гледат дружно филм с децата си.

Коментирайте тематиката обич, секс, въздействие на приятелите, напън за деяние, компликация да отстоиш себе си. Новините са цялостни със известия за полови закононарушения. Винаги съчувствайте на жертвата, не я обвинявайте в несъобразителност и разсъждавайте на глас какви са следствията за нея и по какъв начин може да й се помогне. Така в бъдеще детето ви доста по-спокойно би споделило случай на полово посягане. За да има същински диалог обаче, съотношението на времето, в което говорите вие и детето, би трябвало да бъде 40:60 в интерес на детето, насочат препоръки към родителите специалистите.

Родителите би трябвало да научат петокласниците да възнамеряват разноските си и да разпределят парите за разнообразни цели

Петокласниците към този момент имат прочут опит в света на джобните пари, в извършването на покупки, спестяването, в губенето на пари, за заемите и за разновидности на паричния оборот. Въпреки това те към момента се нуждаят от поддръжката на своите родители, с цел да изградят здравословни финансови привички.
 / iStock/Getty Images
Обсъждайте дружно с децата в пети клас фамилния бюджет - от кое място идват парите, по какъв начин ги разпределяте за другите потребности и по какъв начин може да намалите някои разноски или да потърсите нови доходи. Помнете, че присъединяване на детето в планирането и разпределението е потребно за развиването и самооценката му, само че отговорността за решенията е ваша. Учете детето да разграничава потребност от предпочитание. Научете го, че първо се задоволяват потребностите и едвам по-късно са желанията , и то, в случай че има опция. Това е основно за по-нататъшния му триумф в живота. Време е да увеличите интервала, за който давате джобни пари на петокласника - един път в седмицата или месеца. Така ще го научите да възнамерява разноските си, поучават специалистите.

Те предлагат също родителите да научат петокласниците да разпределят парите си за разнообразни цели - за съществени потребности (закуски, образователни пособия), за удоволствия, за икономисване, за щедрост. Договорете най-малко един път месечно да обсъждате придвижванията на пари в другите " портфейли ". Насърчавайте детето да икономисва: помогнете му да си показа по какъв начин дребните суми от икономисване могат да му оказват помощ да реализира по-големи цели. Съветвайте го да икономисва, като се ангажирате да удвоите спестената сума, в случай че задачата е недостижима единствено с неговите старания. Насърчавайте благотворителността - отделянето на към 10% от джобните пари за добра идея, се счита за подобаваща сума, която не лимитира значително опциите на детето, а го учи на достойнство, разясняват специалистите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР