В петък започва търгуването на акциите на един от основните

...
В петък започва търгуването на акциите на един от основните
Коментари Харесай

Пазарът оцени Lyft на над 24 млрд. долара

В петък стартира търгуването на акциите на един от главните играчи на пазара на споделените транспортни услуги в световен мащаб – Lyft. Те ще се търгуват в доминирания от софтуерния бранш показател Nasdaq. Високата пазарна оценка прави компанията най-скъпата организация, която предлага акциите си на обществения пазар, след китайската група Alibaba през 2014 година

Основният противник на Lyft – Uber - се чака да да предприеме същия ход в границите на тази година, както и бързо разрастващи се стартъпи като софтуерните Pinterest, Slack и Postmates. По-рано през седмицата, Lyft усили индикативния ценови диапазон за своите акции от 62-68 до 70-72 $ за акция. Продажбата на акции на Lyft е значим миг за софтуерната промишленост, а повишението на цената им приказва за мощен интерес от страна на вложителите, ден преди старта на формалното предложение.



За компания, която към момента не носи облага, този интерес е от извънредно значение, тъй като валидира нейния бизнес модел. Освен това, очевидно Уолстрийт има интерес към вероятно присъединяване в големия напредък на промишлеността за споделени транспортни услуги. Това е добър знак и за главния конкуребнт на Lyft – Uber - който скоро ще направи своя дебют на Нюйоркската фондова борса.

Не липсват обаче и опасности – от регулаторна неустановеност до яростна конкуренция - която евентуално от ден на ден ще се ускорява с развиването на пазара. Lyft стартира своята активност през 2012 година - три години след Uber - основана от софтуерните бизнесмени Джон Цимер и Логан Грийн.

Тя е по-малката от двете организации и има лимитирано интернационално наличие. Очаква се Uber да бъде оценена на към 120 милиарда $. Lyft обаче усъвършенства своите позиции през последните няколко години, защото по-големият му съперник бе замесен в редица кавги, свързани с нападателната му корпоративна просвета и противоречивите му практики за събиране на данни.

В момента, Lyft държи към 39% от пазара на споделени транспортни услуги в Съединени американски щати, което е растеж от към 22% спрямо 2016 година, настояват от компанията, чиито доходи се удвоиха през 2018 година, с цел да доближат 2,2 милиарда $, спрямо 1,1 милиарда през 2017 година, съгласно документите на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC).

Въпреки това загубите на компанията също се усилват - 911 млн. $ през 2018 година при 688 млн. през 2017 година

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР