В петък влезе в сила поредният, 11-и пакет от санкции

...
В петък влезе в сила поредният, 11-и пакет от санкции
Коментари Харесай

ЕС затегна санкциите срещу Русия. 11-ият пакет влезе в сила

В петък влезе в действие следващият, 11-и пакет от наказания на Европейския съюз против Русия поради офанзивата й против Украйна. Той беше контрактуван от непрекъснатите представители на Европейски Съюз в Брюксел на 21 юни.

Новите ограничавания включват възбрана за превозване на съветски нефт през северния клон на петролопровода " Дружба ", ограничение на влизането на съветски ремаркета в Европейски Съюз, както и редица ограничения, ориентирани към заобикаляне на наложените по-рано наказания. Това включва ограничение на износа на артикули за трети страни.

Санкциите ще обиден 70 души, виновни за противозаконното депортиране на украински деца, и 30 юридически лица, които заобикалят съществуващите наказания. Освен това в листата на глобите бяха добавени още 87 предприятия от военно-промишления комплекс, в това число компании от трети страни, които вземат участие в продажбата на ирански дронове на Русия.

" Днешният пакет ускорява нашия напън върху Русия. Като се борим против заобикалянето на глобите, ние в допълнение лишаваме Русия от ресурсите, от които толкоз обезверено се нуждае, с цел да води противозаконна война против Украйна ", сподели ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел .

Министерството на външните работи на Естония първо заяви за влизането в действие на 11-ия пакет от наказания против Русия. Ръководителят на ведомството Маргус Цахкна означи, че по предложение на Естония Европейският съюз е решил да затегне рестриктивните мерки върху износа на коли за Русия.

Износът на пневматично и газово оръжие за Русия също е неразрешен.

Корабите, които нарушават разпоредбите за тавана на цената на петрола или дезактивират системата за автоматизирана идентификация на местоположението си, имат възбрана да влизат в пристанища на Европейския съюз.

По предложение на Естония възбраната за влизане в пристанищата на Финския залив се разгръща и върху места за заставане на котва отвън юрисдикцията на пристанищата.

За първи път, като възпираща мярка, пакетът включва опцията за разширение на възбраната за експорт на артикули към трети страни, през които стоките, обект на наказания, влизат в Русия. Това разрешава преди всичко да се забрани износът на чувствителни артикули с двойна приложимост и някои артикули, свързани с отбранителната индустрия и авиацията.

В същото време президентът на Литва Гитанас Науседа прикани да стартира работа по 12-ия пакет и да включи в него наказания против Росатом.

Десетият пакет от наказания на Европейски Съюз Тогава рестриктивните мерки включваха, наред с други, Алфа банк, Росбанк и Тинкофф банк . Санкциите засегнаха общо 87 физически и 34 юридически лица.

В Европейски Съюз са блокирани съветски активи на стойност към 300 милиарда $. Европейската комисия възнамерява да сътвори механизъм, по който замразените средства да бъдат трансферирани за възобновяване на Украйна. Все още не е открит юридически механизъм за конфискация на средствата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР