В петък в Лондон ще бъде показано копие на един

...
В петък в Лондон ще бъде показано копие на един
Коментари Харесай

Излагат масивно копие на динозавър в Лондон

В петък в Лондон ще бъде показано копие на един от най-големите динозаври, които в миналото са се разхождали по Земята - за първи път този незабравим експонат може да бъде забелязан в Европа, откогато оригиналът е открит в Патагония, съобщи Агенция Франс Прес.

Дълъг 122 фута (37,2 метра), титанозавърът - наименуван Patagotitan mayorum - едвам се побира в изложбената зала на лондонския Природонаучен музей.

Според откривателите, с изпъната нагоре шия, той би бил задоволително висок, с цел да се вмъкне с главата си в пететажна постройка.

Титанозаврите са били последните останали дългокраки динозаври завроподи, които към момента са съществували по времето, когато типът е липсващ.

Patagotitan ще бъде добре пристигнал сурогат на дългогодишната динозавърска атракция на музея - известното копие на Diplodocus " Dippy ", което беше изложено до 2017 година

Новата отливка е имитация на един от шестте титанозавъра, открити откакто през 2010 година фермер в аржентинския район вижда гигантска бедрена кост, стърчаща от земята, което довежда до разкопки в продължение на няколко години.

" Те откриха гробище на тези животни с шест разнообразни индивида в земята ", споделя Пол Барет, теоретичен началник на изложбата.

" В продължение на към три години те разкопаха всички тези кости... и съумяха да разкрият, че има нов тип великански динозавър... едно от най-големите животни, които в миналото са ходили по Земята ", добави той.

Титанозаврите са живели в горите на днешна Патагония преди 100 до 95 милиона години през късната креда.

Изследователите считат, че с изключение на невероятната си дължина, той би трябвало да е тежал и към 57 тона.

Наскоро откритото тревопасно е имало четири крайници, сходни на колони, и извънредно дълги шия и опашка.

За да се изхранва, е трябвало да изяжда към 130 кг растителност всеки ден.

Смята се, че всичките шест динозавъра, открити на едно и също място, са починали едновременно, макар че повода за гибелта им остава мистерия.

" Не знаем за какво са умрели... Възможно е да са били залети от наводняване. Възможно е да са били убити от някакъв различен екологичен проблем, като да вземем за пример суша ", сподели Барет и добави, че проучванията не престават.

След откритието в Аржентина специалисти по динозаврите направиха 3D сканиране на всяка обособена кост, с цел да основат реплики, направени от полиестерна смола и фибростъкло, които инсталираха върху стоманена структура.

Изработката на гигантската отливка е лишила на компания в Канада повече от шест месеца, въз основа на десетки изкопани фосилни кости.

Истинските кости биха били прекомерно тежки, с цел да бъдат изложени, само че фактът, че са реплики, значи, че посетителите могат да допират експоната.

Репликата е пристигнала в Лондон в 32 обособени кашона, което значи, че " всяко парче е трябвало да бъде съединено като великански пъзел ", споделя Шиниъд Марон от Природонаучния музей.

Марон съобщи, че по-широката цел на изложбата е да " опише историята за това по какъв начин едно такова животно израства от яйце, по-малко от футболна топка, в този необикновен 57-тонен колос ".

Интерактивни игри и реплики, които могат да се допрян, оказват помощ за оживяването на историята.

Посетителите ще могат да допрян зъбите на един от хищниците на титанозавъра или даже да влязат във вътрешните му органи, с цел да видят по какъв начин са работили дружно белите дробове, сърцето и червата му, добави тя.

Лондон / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР