В петък ще бъдат доставени 999 машини за електронния вот,

...
В петък ще бъдат доставени 999 машини за електронния вот,
Коментари Харесай

598 000 бюлетини и 983 записващи устройства

В петък ще бъдат доставени 999 машини за електронния избор, а в събота ще бъдат разпределени по секционните комисии, заяви основният секретар на Областна администрация Георги Янев

Под засилена полицейска защита, в наличието на основния секретар на Областна администрация Георги Янев и ръководителите на 16 РИК и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев, през днешния ден в Областна администрация бяха получени 598 000 броя хартиени бюлетини, ролките за печатане на машинния избор и 983 записващи устройства.

За 16 МИР – Пловдив град хартиените бюлетини са 308 000, незабавно бяха натоварени и отпътуваха за шестте региона на града, дружно с ролките за машините и 459  записващи устройства.

Бюлетините за 17 МИР – Пловдив-област са общо 290 000, като те бяха разтоварени в Областна администрация, а в четвъртък по график ще бъдат раздадени на общините от региона дружно с изборните описи, записващите устройства и ролките за машинния избор. „ До тогава те ще се съхраняват в постройката на Областна администрация в пространства охранители, СОТ и чиновници на Министерство на вътрешните работи. Транспортирането им до общините също ще се охранява от чиновници на ОДМВР-Пловдив “, обясни  Георги Янев.

Той заяви, че в петък в складова база в Пловдив, още веднъж под засилена полицейска защита, ще дойдат и машините за електронно гласоподаване като общият им брой е 999 –  456 броя са избрани за секциите в града и 449 за региона. В 82 секции ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, като в града те са единствено 3, а в региона – 79.

Хартиените бюлетини и машините ще бъдат разпределени по секционни комисии в събота, когато ще стартира и подреждането на самите пространства от членовете на СИК. Тогава ще бъдат тествани и телефоните, с които секционните комисии ще записват преброяването на резултатите от вота. Всяко устройство има QR код, което при сканиране автоматизирано го сдвоява със системата. Телефоните са чисто нови, само че в случай че дадат недостатък,  могат да бъдат сменени същия ден с нови от дежурния екип на „ Информационно обслужване “.

„ Записващите устройства разполага единствено стратегия за видеозаснемане.  Необходимо е един човек от СИК да е непрекъснато зает да следи записа. При вероятно спиране, резултатите не се  броят отначало, а от момента на краткотрайното прекъсване, а записът ще бъде свален и качен от ЦИК на специфичен уебсайт “, изясни ръководителят на РИК 17.

Председателите на РИК отделиха особено внимание на попълването на протоколите, които са усложнени поради смесеното гласоподаване и са от 18 страници. „ Много е значимо вярното им попълване още в СИК, с цел да се понижи времето на изчакване в РИК, изясни Калоян Сухоруков. Той акцентира, че е значимо преди да бъде подписан протоколът да бъде тестван посредством демоверсията за вярно попълване, която е качена на уеб страницата на всеки РИК. Съветваме ги след края на изборния ден да попълнят онлайн протокола, да го сверят и тогава да го нанасят на беловата “, уточни Сухоруков. Той акцентира, че това би им коствало към 20 минути, а в случай че предадат сбъркан протокол, отстраняването на грешките би лишило четири-пет пъти повече време.

Припомняме, че по предварителни данни на ГРАО на парламентарните избори на 2 април в Пловдивска област ще гласоподават общо 595 180 души. В Пловдив-град с право на глас са 306 199 души, а в Пловдив област – 289 981.

Общо 983 ще са изборните секции на територията на Пловдивска област – 459 са в Пловдив-град, а останалите 524 са в региона.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР