В петък САЩ официално се оттеглиха от Договора за ядрени

...
В петък САЩ официално се оттеглиха от Договора за ядрени
Коментари Харесай

Путин: Няма да разполагаме ракети на местата, където САЩ няма такива

В петък Съединени американски щати публично се отдръпнаха от Договора за нуклеарни сили със междинен и дребен обхват (ДРСМО) - съглашението от 1987 година, забраняващо на Вашингтон и Москва да създават, строят и насочват ядрено-ракетни наземни ракети в обсег от 500 до 5 500 км.
„ Русия няма да се откаже от отговорностите си за поддържане на световната стратегическа непоклатимост, само че не може да пренебрегне обстановката със сигурността, произлизаща от отдръпването на Съединени американски щати от ДРСМО “, съобщи съветският президент Владимир Путин.
В изказване, оповестено след съвещание на съветския Съвет за сигурност, отдадено на въпроса за ДРСМО, Путин удостовери готовността на Москва да възобнови пълноценните договаряния с Вашингтон за стратегическа непоклатимост и сигурност допустимо най-скоро и съобщи, че Русия разчита на американския " здрав разсъдък " и възприятие за отговорност, цитира Спутник.
„ Според нас дейностите на Съединени американски щати, които доведоха до срутва на ДРСМО, неизбежно ще доведат до обезценяване и ерозия на цялата рамка на световната сигурност, в това число на новото съглашение СТАРТ и Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия “, сподели Путин.
Русия, съгласно думите на Путин, не може да бъде задоволена от декларациите за " мирни планове " на Съединени американски щати и техните съдружници. В същото време той означи, че Русия няма да се откаже от личните си едностранни задължения.
Путин помоли Министерството на защитата, външното министерство и съветското разузнаване да изследва напъните на Съединени американски щати за създаване и разрастване на нови нуклеарни сили след края на ДРСМО и сподели, че Русия ще бъде принудена да създаде и да разположи наземни ракети със междинен и дребен обсег, в случай че американската страна стартира да го прави.
В същото време Путин даде обещание, че Москва няма да разполага ракети с дребен и междинен обхват в региони, където американската страна също не разполага такива.
Според съветския президент евентуалните закани, произлизащи от отдръпването на Съединени американски щати от Договора, ще бъдат противодействани от съветски ракетни и крилати ракетни системи, в това число Kх-101, Кинжал, Калибър и перспективната хиперзвукова ракета Зиркон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР