В петък руската държавна телевизия излъчи интервю, в което признава,

...
В петък руската държавна телевизия излъчи интервю, в което признава,
Коментари Харесай

Русия призна за „значителна победа“ на Украйна в Харков

В петък съветската държавна телевизия излъчи изявление, в което признава, че Киев е постигнал „ забележителна победа “, откакто украинските сили са минали фронтовата линия с мълниеносно нахлуване, съобщи „ Ройтерс “.

Пробивът на украинските сили край Харков е най-бързото нахлуване, за което двете страни оповестяват от месеци, и една от най-големите промени в хода на войната, откогато съветските сили изоставиха пагубното нахлуване против столицата Киев през март.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че през миналата седмица войските са „ освободили десетки обитаеми места “ и са си върнали повече от 1000 кв. км територия в Харковска област на изток, както и в Херсон на юг.

Западни военни анализатори настояват, че настъплението слага украинците на близко разстояние от основната железопътна линия, на която Москва разчита за поддържане на силите си в Източна Украйна, и може да изложи хиляди съветски бойци на риск да бъдат отрязани.

След като в продължение на един ден Русия не даваше съвсем никакъв отговор, нейното министерство на защитата разгласява видео, на което се вижда по какъв начин нейни военнослужещи се втурват да укрепват региона.

„ Самият факт на пробив на нашата защита към този момент е основна победа за украинските въоръжени сили “, сподели съветската държавна телевизия думите на ръководителя на въведената от Русия окупационна администрация за Харковска област Виталий Ганчев в изявление. Руското законодателство не разрешава всяко отразяване на спора, което се разграничава от формалните данни.

Зеленски разгласява видеоклип, в който украински бойци афишират, че са завладяли източния град Балаклия, по продължение на фронт, разпрострян се южно от Харков, втория по величина град в Украйна. Украинските военни обявиха, че са напреднали с близо 50 км по този фронт след нахлуване, което наподобява е изненадало руснаците.

Кремъл отхвърли да разяснява настъплението и препрати въпросите към съветските военни.
Успех!
Такива бързи триумфи значително са нечувани, откогато Русия се отхвърли от нападението си против Киев през март, трансформирайки войната главно в безмилостно стълкновение по укрепените фронтови линии.

„ Сега виждаме триумф в Херсон, виждаме прочут триумф в Харков и това е доста, доста окуражаващо “, съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на конференция с чешкия си сътрудник в Прага.

Според мозъчния концерн „ Институт за проучване на войната “ украинците към този момент се намират единствено на 15 км от Купянск – възел на главните железопътни линии, на които Москва разчита за доставяне на своите сили на бойните полета на изток.

Москва от дълго време употребява преимуществото на огневата си мощност, с цел да напредва постепенно, като бомбардира градове и села. Но тази тактичност зависи от тонове муниции дневно, които доближават до фронтовата линия с трен от Западна Русия.

Украинският общоприет щаб заяви, че рано в петък отстъпващите съветски сили се пробват да изтеглят ранени военнослужещи и развалена военна техника край Харков.

„ Благодарение на умелите и координирани дейности въоръжените сили на Украйна, с поддръжката на локалното население, напреднаха с съвсем 50 км за три дни “.

Десетки хиляди хора бяха убити, милиони бяха прогонени от домовете си, а съветските сили унищожиха цели градове, откогато през февруари Москва стартира по този начин наречената „ специфична военна интервенция “ за „ разоръжаване “ на Украйна.
Пробив
Изненадващият украински пробив на изток пристигна седмица откакто Киев разгласи началото на дълго чаканата контраатака на стотици километри от другия завършек на фронтовата линия, в Херсонска област на юг.

Украински публични лица настояват, че Русия е преместила хиляди бойци на юг в отговор на настъплението в Херсон, като е оставила други елементи на фронтовата линия открити и е основала опция за светкавична офанзива.

„ Намерихме едва място, където врагът не беше подготвен “, съобщи президентският консултант Олексий Арестович във видеоклип, оповестен в YouTube.

Украйна употребява нова артилерия и ракети, доставени от Запада, с цел да удари съветските тилови позиции там, за да хване в капан хиляди съветски бойци на западния бряг на необятната река Днепър и да ги откъсне от доставките.

Арестович признава, че напредъкът на юг към момента не е толкоз бърз, колкото неочакваният пробив на изток.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР