В петък превратаджиите в Нигер дадоха на посланика на Германия

...
В петък превратаджиите в Нигер дадоха на посланика на Германия
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер изгони и германския посланик

В петък превратаджиите в Нигер дадоха на посланика на Германия там 48 часа, с цел да напусне страната - съгласно писмо на външното министерство, с копие от което разполага Агенция Франс Прес.

Изправени пред " отхвърли на немския дипломат в Ниамей да отговори на поканата " на министерството за среща в петък и " други дейности на немското държавно управление, противоречащи на ползите на Нигер ", управляващите са решили да изискат от посланика да напусне, се споделя в писмото.

По-рано в петъчния ден военните метежници, които поеха контрола в Ниамей на 26 юли, дадоха на френския дипломат 48 часа да напусне Нигер.

Това решение следва поредност от враждебни към Франция изказвания и демонстрации, откогато нигерската войска смъкна законния президент Мохамед Базум, който от този момент е арестуван дружно със фамилията си.

Военните водачи упрекват Париж, че желае да се намеси военно в Нигер, с цел да възвърне Базум на власт, и настояват, че Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) е организация, десйстваща в услуга на Франция.

След преврата ECOWAS наложи тежки стопански наказания на Нигер и заплаши да употребява въоръжена мощ за възобновяване на конституционния ред.

Франция разполага с към 1500 военнослужещи в Нигер, които оказват помощ в битката с джихадистките групировки, които от години тормозят страната, както и по-широкия район Сахел. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР