В петък по високите етажи в Брюксел започна най-тежкият, според

...
В петък по високите етажи в Брюксел започна най-тежкият, според
Коментари Харесай

Най-тежкият случай на предполагаема корупция. Какво направи Ева Кайли за Катар

В петък по високите етажи в Брюксел стартира най-тежкият, съгласно анализатори, корупционен скандал в Европейски Съюз през последните години. В него съществени герои са гръцки и италиански политици и домакинът на Световното състезание по футбол Катар. Ето по какъв начин са свързани те.

В петък на излизане от хотел " Софител " в Брюксел мъж с куфар на име Александрос е причакан от белгийската полиция. Той е татко на заместник-председателката на Европейския парламент (ЕП) Ева Кайли, а в куфарчето носи стотици хиляди евро в брой.

Така стартира разкриването на голям корупционен скандал, който раздруса Европейския парламент (ЕП) в петък. Акцията пред хотела, в който е отседнала гъркинята Кайли, е част от огромно следствие на белгийската федерална полиция. Тя заяви, че е открила " хипотетични закононарушения, свързани с незаконна организация, корупция и пране на пари ".

Служителите на реда направиха най-малко 16 обиска, при които откриха над 600 000 евро в брой, иззеха компютри и мобилни устройства и задържаха шестима души, от които двама бяха освободени в неделя.

На останалите четирима бяха повдигнати обвинявания по съмнение в пране на пари, корупция и присъединяване в незаконна организация от името на " страна от Персийския залив ", която не се показва публично.

Според информация на белгийски медии от последните дни в тази история са забъркани финансовите ползи на две фамилии и политическите ползи на Катар в Европейския съюз.
Кайли и съучастниците ѝ
Ева Кайли е една от 14-те заместник-председатели на Екологичен потенциал. Тя е някогашна водеща на вести в родната си Гърция. След ареста тя беше изключена от гръцката социалистическа партия ПАСОК, както и от групата на социалистите и демократите (S&D) в Европарламента, където ресорът ѝ включва отговорности, свързани с Близкия изток.

Заемала е разнообразни позиции в Брюксел, измежду които вицепрезидент по иновационна тактика, технологии, прогнозиране, бизнес и връзки с Близкия изток. Била е и отпред на Делегацията за връзки с Парламентарната асамблея на НАТО от 2014 до 2019. Член е също на комисията в Екологичен потенциал, проверяваща случая с шпионския програмен продукт Пегас.

На пръв взор наподобява, че татко ѝ също заема централна роля в корупционната скица, откакто е хванат с куфара. Той обаче е пуснат от ареста два дни по-късно съгласно белгийското издание Le Soir, а италиански медии сочат за " мозък " на схемата различен някогашен евродепутат от S&D и ръководител на неправителствената организация " Борба с безнаказаността " - италианецът Пиер-Антонио Панцери.

Той е упрекнат в " политическа интервенция измежду членовете, работещи в Европейския парламент, в интерес на Катар и Мароко ", отбелязва гръцкото издание Το Βήμα ( " Трибуна " ). Неговите брачна половинка и щерка Мария Колеони и Силвия Панцери също бяха задържани в петък.

Освен тях полицията залови колегата на Ева Каили, Франческо Джорджи, с който имат двегодишна щерка. Той е и някогашен парламентарен помощник на Панцери. Друг арестуван в петък е брюкселски лобист, който е посочен единствено с инициала Ф. и който също остава в пандиза, а след арестите полицията продължи с претърсвания и наблюдаване и на други обвинени в съучастничество.
Защо Катар
Подозира се, че Катар е опитал да повлияе на решенията в Европарламента с пари. Доха се стреми към договорка с страни от Европейски Съюз, на които да продава своя природен газ, както и към опция за безвизово пътешестване на катарците в Шенгенското пространство.

Кайли нееднократно е изразявала поддръжка към Катар в Екологичен потенциал на фона на остри рецензии към Доха през последните седмици, откогато там стартира Световното състезание по футбол. Катар е упрекван за неприятни условия на труд и лимитирани човешки права в страната.

На 24 ноември на пленарно съвещание Екологичен потенциал одобри резолюция, с която показва " страдание за гибелта на хиляди служащи мигранти " при подготовката за Световното състезание. Тогава Кайли похвали " историческата промяна " на страната, провокирана от спортното събитие, и я назова " отличник в региона на трудовите права ".

" Въпреки това някои тук приканват за дискриминация, тормозят ги и упрекват всеки, който приказва или се ангажира с тях, в корупция ", сподели още тя.

Политико напомня, че при започване на декември Кайли се появи, с цел да гласоподава в поддръжка на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт в парламентарната комисия по правораздаване и вътрешни работи, макар че не е член на комисията.

Белгийското издание написа и за случай от началото на ноември, преди старта на Световното състезание, когато е било планувано публично посещаване на делегация от Екологичен потенциал. Целта е била да се види дали има прогрес в трудовото законодателство. Посещението е отсрочено от управляващите в Катар, а по-късно Кайли отива сама, с цел да похвали промените от името на 500 милиона европейски жители.

" Държавата Катар изрично отхвърля всевъзможни опити да бъде свързвана с обвинявания в непозволено държание ", написа в неделя в Туитър задачата на Катар към Европейския съюз.

" Всяко свързване на държавното управление на Катар със обявените изказвания е безпричинно ".
Какви са следствията
Ръководителят на Трансперънси интернешънъл Михиел ван Хултен сподели, представен от Политико, че абсурдът, именуван още " Катаргейт ", може да се окаже " най-тежкият случай " на хипотетична корупция в Екологичен потенциал през последните години.

Някои анализатори показаха опасения за допустимо намаляване на Европарламента. " Той би трябвало да работи бързо и уверено, другояче причините на враговете на демокрацията ще се затвърдят. Без решителни дейности какъв брой благонадежден ще бъде Парламентът, когато осъди корупцията в Унгария? “, сподели в изявление за вестник Les Échos експертният анализатор по европейски въпроси Карл де Майер.

Междувременно в понеделник унгарският министър председател Виктор Орбан атакува евродепутатите, като написа в Туитър " Е, положително утро, Европейски парламент! И тези хора там споделят, че са мощно обезпокоени от корупцията в Унгария ".

" Институцията би трябвало да преразгледа вътрешните си правила ", сподели още Де Майер, като предлага да се промени методът, по който се предлагат претендентите за европейските избори през 2024 година

Освен че беше изключена от S&D и ПАСОК, Кайли като заместник-председател на Екологичен потенциал след ареста, а във вторник следва съвещание за решение за отстраняването ѝ от поста.

Председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола настоя началото на договарянията за отпадането на визите за жителите на Катар и Кувейт, което трябваше да е в понеделник, да бъде отсрочено.

" На непознатите страни, които мислят, че Европа се продава, споделям, че Екологичен потенциал твърдо ще застане на пътя им ", сподели тя пред евродепутатите.

" Няма да има безотговорност. Няма да има замитане под килима. Дълбоко съм разочарована ".

Редица европейски водачи, измежду които председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, показаха безпокойствие за случилото се и осъдиха дейностите на упрекнатите.

Гръцките управляващи замразиха активите на Кайли и фамилията ѝ, измежду които недвижими парцели, сметки и корпоративни дялове за да бъдат тествани за пране на пари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР