В петък Пленарната сесия на Икономическия и социален съвет прие

...
В петък Пленарната сесия на Икономическия и социален съвет прие
Коментари Харесай

Милена Ангелова, ИСС: Трябват спешни мерки за компенсиране на свръх високите и непредвидими цени на ел. енергията -

В петък Пленарната сесия на Икономическия и обществен съвет одобри ново становище по обновен вид на " Споразумението за партньорство. Програми за програмен интервал 2021 – 2027 година ". В изявление за OFFNews Милена Ангелова - основен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България и докладчик към Съвета, съобщи, че най-спешните ограничения, които държавното управление би трябвало да предприеме, следва да са ориентирани към компенсиране на свръх високите и непредвидими цени на електрическата сила

Тя добави, че с цел да могат жителите, бизнесът и стопанската система на страна да устоят на новите провокации, трябва да се направи доста положително обмисляне на предоставените от европейските фондове запаси, в това число и по Плана за възобновяване и резистентност. 

Г-жо Ангелова, на последното съвещание Пленарната сесия на Икономическия и обществен съвет одобри акт на тематика „ Становище по обновен вид на Споразумението за партньорство. Програми за програмен интервал 2021 – 2027 година “. Какво наложи Съветът още веднъж да включи в програмата си тематиката?

Това ново мнение цели да помогне на държавната администрация да обезпечи бърз старт и да дефинира вярно областите за вложение на средствата от Европейски Съюз. То показва потребностите с най-голям приоритет, в това число по съответни стратегии, съгласно които да се изготвят съответните ограничения за поддръжка, с цел да отговорят най-пълно на потребностите на стопанската система, на трудещите се и на обществото.

Нуждата от поддръжка на българската стопанска система и на предприятията и семействата е незабавна, тъй че те да могат те да посрещнат сполучливо новите провокации, произлизащи от стремителното и мъчно за прогнозиране повишение на цените на електрическата сила, енергоносителите и горивата, от нарушените вериги на доставки – заради продължаващата пандемия от COVID–19, военния спор сред Русия и Украйна и наложените наказания, натиска върху въглищните централи и по-високите цени на квотите за излъчвания парникови газове за ускорение постигането на задачите за климатична индиферентност, от увеличаващата се инфлация, както и от други конюнктурни фактори.

Отговорните институции съобразиха ли се с направените от Икономическия и обществен съвет рекомендации в мнението, което приехте през миналата година?

На своята пленарна сесия от 28 май 2021 година Икономическия и обществен съвет одобри мнение по „ Споразумението за партньорство и стратегиите към него за програмен интервал 2021- 2027 година “. Голяма част от рекомендациите в него бяха възприети от Министерство на финансите, Централно координационно звено и от отрасловите министерства, изготвящи съответните стратегии.

Забавянето на приемането на европейското законодателство и на подписването на Споразумението за партньорство, постановиха правенето на „ Становище по обновен вид на Споразумението за партньорство и оперативните стратегии за програмен интервал 2021 – 2027 година “. То е с съответна устременост и е направено във формат, който да е елементарен за непосредствено практическо използване от ръководещите органи.

Какво е Вашето мнение като докладчик по мнението и представител на работодателите в ИСС - огромни ли са рисковете за българския бизнес и обществото от забавянето на старта на стратегиите от сегашния програмен интервал с повече от година и половина?

Всяка поддръжка е значима в тези сложни времена – за индустриални вложения, които да насърчат растежа и разкриването на качествени работни места; за възстановяване на енергийната ефективност; за цифровизация на дребните и междинни предприятия и за асимилиране на цифрови умения – както базови, по този начин и характерно нужни за основни за конкурентоспособността ни професии; за поощряване на подвижността на работещите и повишение на тяхната квалификация; за поддръжка на иновациите; за повишение на уменията за умна специализация.

Всеки ден забавяне понижава от ден на ден несъществуващите към този момент – след 2 години на пандемия и повече от година на непредвидим растеж на цените на електрическата сила и горивата – на компаниите и на жителите и усилва пропуснатите благоприятни условия за тях. За да могат жителите, бизнесът и стопанската система на страна да устоят на новите провокации, както и да се изпълнят амбициозните цели, заложени по отношение на осъществяването на Зеления пакт и предпочитаните цели на Европейския съюз, следва да се направи доста положително обмисляне на предоставените от европейските фондове запаси, в това число и по ПВУ. Становището на ИСС е ориентирано да даде хрумвания точно в тази посока.

Какви са предложените от Икономическия и обществен съвет дейности, които българското държавно управление (институции) би трябвало да предприеме, с цел да „ навакса “ закъснението на стратегиите?

За да се навакса значителното забавяне на стартирането на стратегиите за сегашния програмен интервал, ИСС показва оферти за предпочитани интервенции в поддръжка на българския бизнес и заетостта. С тях се предлага на Управляващите органи да започват осъществяването на стратегиите от новия програмен интервал 2021 – 2027 година

Те следва да бъдат включени при създаването на първите Индикативни годишни работни стратегии на стратегиите за интервала 2022 – 2023 година, като за някои от стратегиите са препоръчани и примерни критерии за избор. Една част от концепциите на ИСС са даже към този момент признати и приложени – да вземем за пример във връзка с Програма „ Развитие на човешките запаси “.

Какво е Вашето експертно мнение за това къде би трябвало да бъдат фокусирани напъните на ръководещите органи? Кои са ограниченията с най-голям приоритет, които би трябвало да започват незабавно - без веселба?

Най-спешните ограничения следва да са ориентирани към компенсиране на свръх високите и непредвидими цени на електрическата сила чрез поддръжка по всички детайли за поощряване на конкурентоспособността – за развиване на управнически потенциал, софтуерна рационализация, продуктова диверсификация, повишение на общата ресурсна успеваемост на предприятията, в това число: енергийна успеваемост, оптимална организация на човешкия капитал, оптимално оползотворяване на материалните запаси и опциите за преработване и приоритизиране на дейностите в региона на кръговата стопанска система, в това число внедряване на нови софтуерни решения.

ИСС показва надълбоко безпокойствие от годишния отлив от българския пазар на труда по демографски аргументи на над 50 хиляди души, от дефицита на квалифицирани фрагменти и от задълбочаването на неравенствата в обществото, което забавя и пречи на икономическото развиване на страната и на подобряването на публичното богатство на жителите.

Това изисква особени старания за оптимално дейно включване на пазара на труда на всички български жители, повишение на квалификацията и надграждане на уменията на към този момент съществуващия и на новоприетия личен състав и подготвеността за професионално развиване на работното място, в това число посредством използване на менторство и нови модели за ръководство на човешките запаси.

Какви са главните акценти в мнението на ИСС? Какви рекомендации отправяте към институциите?

ИСС предлага въпросите, свързани с наблюдението, създаването, отчитането, осъществяването, възлагането и даването на безплатна финансова помощ да се уредят в обща рамка, с нужните критерии за допълняемост и синергия и надлежно - за съответна демаркация на интервенциите. Тази рамка би трябвало да обезпечи съответно и ясно следене и обвързване на всички ограничения и действия по всички стратегически документи и стратегии и проекти, за реализиране осъществяване на хоризонталните цели.

Тази рамка, дружно с обособените нормативни актове, които я сформират, следва да бъде разисквана настрана и със обществените сътрудници в границите на Националния съвет за тристранно съдействие или различен подобаващ формат, заради нейното основно значение за социално-икономическите условия в страната. След нейното приемане, вложенията, планувани в ПВУ, следва да се осъществят без повече закъснение, защото те са ориентирани към осъществяването на значими промени и са основа за сполучливото осъществяване на интервенциите в границите на стратегиите по Споразумението за партньорство.

ИСС е твърдо уверен, че бистрота и успеваемост в изразходването на финансовите средства може да бъде реализирана единствено посредством паритетно посланичество на страната и на обществените сътрудници в органите за ръководство и надзор на съответните стратегии, както и на Механизма за възобновяване и резистентност.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР