В петък Международният наказателен съд издаде заради подозрения във военни

...
В петък Международният наказателен съд издаде заради подозрения във военни
Коментари Харесай

Реакциите на международната общност, след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин

В петък Международният углавен съд издаде поради съмнения във военни закононарушения по време на войната в Украйна. Основната причина е насилственото депортиране на украински жители в Руската федерация. 

Русия показва това като филантропична акция за отбрана на сираци и деца , изоставени в зоната на спора.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че този ход ще докара до „ историческа отговорност “ , добавяйки, че депортациите съставляват политика на „ държавно зло, което стартира тъкмо с висшия чиновник на тази страна “ .

Съобщението провокира гневен отговор от Москва . Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че Русия намира самите въпроси, повдигнати от МНС, за „ възмутителни и неприемливи “ и че всички решения на съда са „ оскъдни “ във връзка с Русия. Русия, сходно на Съединени американски щати и Китай, не е член на МНС .

„ Янки, надалеч ръцете от Путин! “, написа в Telegram ръководителят на Народното събрание Вячеслав Володин, непосредствен съдружник на президента.

„ Ние преглеждаме всевъзможни офанзиви против президента на Руската федерация като експанзия против нашата страна “ , сподели той.

Съединените щати обявиха, че „ няма подозрение “ , че Русия прави военни закононарушения в Украйна . Съдът издаде заповед и за Мария Лвова-Белова , съветският комисар по правата на детето, по същите обвинявания.

Путин, едвам третият настоящ президент, получил заповед за арест от МНС, надали скоро ще се озове в съда . Но заповедта значи, че той може да бъде задържан и изпратен в Хага, в случай че пътува до някоя от страните-членки на МНС .

„ Това прави Путин парий. Ако пътува, той рискува да бъде задържан. Това в никакъв случай не изчезва. Русия не може да получи облекчение на глобите без съблюдаване на заповедите “ , сподели Стивън Рап, някогашен дипломат на Съединени американски щати за военни закононарушения.

Жителите на съветската столица показаха съмнение към новината .

„ Путин! Никой няма да го арестува “ , уточни пред „ Reuters “ мъж.

Максим разгласи:

„ Ние ще го защитим – народа на Русия “.

Силите на Москва бяха упрекнати в многочислени злоупотреби по време на едногодишното навлизане на Русия в нейната съседка Украйна, в това число от проверяващ орган с мандат от Организация на обединените нации , който тази седмица разказа бойци, каращи деца да гледат обезчестяване на близки.

Москва неведнъж отхвърли обвиняванията, че нейните сили са направили зверства по време на нашествието, която тя назовава специфична военна интервенция .

Прокурорът на МНС Карим Хан стартира да проверява вероятни военни закононарушения , закононарушения против човечеството и геноцид в Украйна преди година. Той сподели, че преглежда хипотетични закононарушения против деца и набези против гражданска инфраструктура.

Новината за заповедта за арест пристигна преди плануваното държавно посещаване в Москва идната седмица на китайския президент Си Дзинпин , което евентуално ще затвърди доста по-тесни връзки сред Русия и Китай, тъкмо когато връзките сред Москва и Запада доближат нови дъна.

Пекин и Москва подписаха партньорство „ без ограничавания “ малко преди нашествието и водачите на Съединени американски щати и Европа обявиха, че са загрижени, че Пекин може да изпрати оръжие на Русия .

Китай отхвърли сходен проект , критикувайки западните доставки на оръжия за Украйна, които скоро ще се разширят и до изтребители , откакто Полша и Словакия тази седмица утвърдиха доставките. Кремъл сподели, че самолетите ще бъдат унищожени и няма да трансформират хода на спора.

Китай се стреми да отклони рецензиите на Запада във връзка с Украйна, само че околните му връзки с Русия и отводът му да дефинира войната на Москва като навлизане подхраниха скептицизма по отношение на вероятността , че Пекин може да работи като медиатор в спора.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели в петък, че Съединените щати са надълбоко загрижени, че Китай може да се опита да насърчи преустановяване на огъня , защото това сега няма да докара до обективен и дълготраен мир сред Украйна и Русия.

Украинските сили продължиха в петък да устояват на съветските офанзиви против опустошения град Бахмут , централната точка в продължение на осем месеца на съветските опити да напреднат през индустриалния район Донецк в Източна Украйна, граничещ с Русия, съобщи „ Reuters “. 

Бахмут се трансформира в най-кръвопролитната пехотна борба в Европа след Втората международна война . Руските сили са завладяли източната част на града, само че до момента не са съумели да го обкръжат.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че Русия е направила 19 въздушни удара и 26 ракетни офанзиви в петък.

Руските сили също нанесоха четири въздушни удара по фронтовия град Авдиевка южно от Бахмут в петък , написа в Telegram Ермак, шеф на кабинета на украинския президент.

„ Градът е обстрелван съвсем непрекъснато “ , написа той.

Русия отхвърля съзнателно да нападна цивилни , само че твърди, че е блъснала инфраструктура, с цел да утежни украинската войска и да отстрани това, което съгласно нея е евентуална опасност за личната й сигурност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР