В петък китайският технологичен гигант Huawei отчете 2,2% ръст на

...
В петък китайският технологичен гигант Huawei отчете 2,2% ръст на
Коментари Харесай

Huawei продължава с колебливото си представяне

В петък китайският софтуерен колос Huawei регистрира 2,2% растеж на годишна база на приходите си от потребителския бизнес за първата половина на годината, оповестява CNBC.

Скромният растеж идва наред с по-бавното от предстоящото икономическо възобновяване на Китай през тази година и американските наказания против компанията, които започнаха през 2019 година Оттогава насам тези бизнес ограничавания натежаха доста върху резултатите.

Със 103,5 милиарда юана (14,27 милиарда долара) през първите шест месеца на 2023 година приходите на Huawei от потребителска активност са по-малко от половината от това, което сегментът е генерирал през същия интервал на 2019 година и 2020 година

Темпът на повишаване от 2,2% е по-бавен и от общото нарастване на приходите на компанията от 3,1% до 310,9 милиарда юана през първата половина на годината.

Бизнесът на Huawei в региона на ИКТ инфраструктурата, който включва доходи от операторски и корпоративни услуги, има максимален принос към общите доходи със 167,2 милиарда юана за първата половина на годината.

Облачните услуги носят доходи от 24,1 милиарда юана, а решенията за интелигентни автомобилни, които включват технологии за нови енергийни транспортни средства, отбелязават доходи от 1 милиарда юана през първите шест месеца на 2023 година

Huawei има своя лична марка електрически коли - Aito, която твърди, че е произвела 100 000 автомобила за 15 месеца. Тези продажби нормално се регистрират като част от потребителския бизнес.

Потребителският сегмент е единственото звено със съпоставими числа на годишна база, защото Huawei стартира да регистрира разбивка на приходите по облачни и други промишлености едвам в края на предходната година.

Компанията регистрира доста нарастване на маржа на чистата си облага от 15% през първата половина на годината, спрямо 5% през предходния интервал. Тя отдава подобрението на по-добрите системи за ръководство и облагите от продажбата на някои бизнеси, които не прецизира.

Huawei също по този начин продължава да поставя старания за монетизиране на изкуствения разсъдък, пускайки през юли AI модел за възстановяване на сигурността и успеваемостта на минните действия.

Общите доходи през второто тримесечие са нарастнали с 4,8% на годишна база до 178,8 милиарда юана - най-бързият ритъм от четвъртото тримесечие на 2022 година насам, съгласно калкулации на CNBC.

В търсене на растеж при смарт телефоните

Общият растеж на приходите през първата половина на 2023 година идва от ниска база. По-рано Huawei декларира, че приходите ѝ са нарастнали напълно малко през 2022 година, откакто през 2021 година регистрира рекорден годишен спад.

През 2019 година Съединени американски щати под управлението на президента Доналд Тръмп включиха Huawei в черен лист, който ограничи опцията на американските компании да продават тейнологии на китайския телекомуникационен колос. Това включва лицензиран достъп до най-новите версии на операционната система Android на Гугъл.

Вместо това Huawei пусна своя лична система, наречена Harmony OS. По-рано този месец компанията разгласи най-новата версия на тази операционна система - и твърди, че тя е била изтеглена над един милион пъти за три дни.

Тази година Huawei чака стартирането на водещите си потребителски артикули да се върне към " естествен " график на фона на спада на пазара на смарт телефони. Компанията не показва доколко е имало забавяния. През 2019 година CNBC оповестява, че Huawei е отсрочила стартирането на нов сгъваем телефон.

През март Huawei пусна на пазара смарт телефона си P60, сгъваемия Mate X3 и носимия Watch Ultimate, чиито продажби способстват за растежа на приходите от потребителския бизнес през първото полугодие, оповестяват още от компанията.

" Индустрията и международните пазари ще останат изпълнени с неустановеност до края на 2023 година ", разяснява още представител на Huawei. " Въпреки това ние непрестанно построяваме нашите механизми за световно ръководство на непрекъснатостта на бизнеса и нашата гъвкава система за ръководство на интервенциите. Убедени сме, че можем да реализираме годишните си бизнес цели и да продължим да сътворяваме стойност за клиентите и обществото като цяло. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР