В петък излиза книгата “Петър Дънов – Спасителят от Павлина

...
В петък излиза книгата “Петър Дънов – Спасителят от Павлина
Коментари Харесай

Къде се корени харизмата на дъновизма

В петък излиза книгата “Петър Дънов – Спасителят ” от Павлина Павлова


На пазара в петък излиза книга, която съставлява философско-биографичната хроника за живота на духовния Учител, озаглавена “Петър Дънов – Спасителят ”.

Автор е известната писателка Павлина Павлова. “Труд ” има привилегията първи да разгласява фрагменти от тази нова книга на хитовата българска белетристка.
 Павлина Павлова  20_1  20_3
Павлина Павлова е създател на 61 книги – стихосбирки за деца и възрастни, сборници с разкази, романи, документални четива, фрагменти. Чрез тази самобитна модерна библия читателят ще се запознае с основите на религиозно-философските практики на Петър Дънов, ще научи детайлности за персоналния му живот и корените на харизмата, която увлича хиляди почитатели у нас и по света.

Какви са превратностите в публичната и обществена реалност до края на 1944 година и по какъв начин Спасителят дирижира доста от решенията на видни политически фигури? Един необикновен калейдоскоп от възторзи и падения, от очаквания и разочарования, оплодени от обич към Бога.

ОТКЪСИ

Паневритмията е космически върховен темп

 Паневритмия край Рилските езера Паневритмия край Рилските езера
Животът ми, откогато заживях в “Изгрев ”-а, закупи още по-точен график, а аз обичам точността. В сряда беше денят на Общия Окултен клас – към двеста индивида. В петък – на Младежкия клас – към 100 индивида от цяла София, които тъкмо в пет сутринта бяха строени на поляната, в очакване на изгрева. В неделя в пет часа беше Утринното ми слово за хора с молитвен дух и блян към духовния свят. И непроменяемо стигахме до шестте извършения и до Паневритмията, на която се образоваха всички. Следваше закуска, диалог. Към 9.30 се оттеглях в Горницата за половин час – да умря и се преоблека за неделното ми слово от 10.00 часа. И отново диалози, общ приятелски обед.

Но поради комплицираната политическа конюнктура след преврата събор тази година нямаше да има.

Един ден извиках поетесата Олга Славчева и прекосих напряко към въпроса:

– Ще можете ли, сестра, да напишете думи към музиката на нашите извършения?

– Не знам, Учителю! Това е доста комплицирано за мен. Ще улуча ли да подредя думите в сходство с мелодията, без да изгубя ритъма? Страх ме е, Учителю!

Сложих ръка на рамото й и като й се усмихнах окуражаващо, рекох:

– Ние ще ти помогнем. Ще ти изпратим едно създание, което ще ти помогне за текста. То ще ти продиктува думите за текста на обособените извършения. Знам, че дружно ще намерите най-чистите и светли думи за Паневритмията.

Тя завчас схвана защо иде тирада и отвърна на усмивката ми със своето лъчезарие:

– Е, щом е по този начин, да се опитаме и двете…

Когато Олга си потегли, още веднъж се замислих за този магичен кръг, заложен в Паневритмията. Колелото е едно приповтаряне в смален тип на международното колело, крие концепцията за четирите годишни времена и Божественото събуждане на живота, за насладата от даването и всички положения, през които минава човешкият живот. Представката “пан ”, която се превежда като “всичко ”, “всеобщ ”, “космичен ”, подсказва, че това е темп, който цари в цялата Природа, по тази причина Паневритмията можем да я назовем космически върховен темп.

Вбъдеще хората ще виждат мислите


Извадих цигулката пред Общия клас и им изсвирих и изпях новата ария “При всичките условия ”: “При всичките условия на живота,/ не губи своя мир, своя мир!/ Животът е хубав,/ когато човек е самоуверен. ”

Щом стопирах да пея, им заговорих:

– Някои споделят, че светът е неприятен. Това е недоумение на Живота. Те преглеждат отчасти нещата. Ако преглеждаме света като цяло, той е хубав. Човек би трябвало да схване целокупния Живот. Той би трябвало да гледа на всяко събитие като част от цялото. Светът ни наподобява разпилян, тъй като го преглеждаме не като цяло, а като елементи. Между всички неща съществува вътрешна връзка. Всеки въпрос би трябвало да се обяснява от гледището на цялото човечество. То е популярен организъм, страните са негови системи, обществата – органи на тези системи. Човек би трябвало да схваща своето предопределение като част от общия организъм и там да намира своето място.

Вбъдеще хората ще виждат мислите. Тогава душата и духът ще бъдат забележими. Днес те са невидими, само че в бъдеще мозъкът, сърцето, душата и духът ще бъдат забележими. Сегашните хора споделят: “Видимото ще си остане очевидно, а невидимото – невидимо ”. Аз споделям: “Като се срещнем в бъдеще, вие ще виждате мозъка, сърцето, душата и духа ми, и аз ще виждам вашите ”. Това е новото обучение. Светът ще претърпи огромна смяна и тогава ще се тури завършек на всички нелепости и закононарушения. Всичко остаряло ще остане в архивата…

Виждах по какъв начин поемат всяка дума, по какъв начин се зареждат с религия и с готовност да побеждават, по какъв начин фантазиите им разперват криле…

– Иска ли да осъществя желанията си, човек би трябвало да концентрира мисълта си. Разрешаването на великите задания на живота изисква огромна централизация на мисълта. Когато концентрирате мисълта си, ще привлечете към вашата мисъл всички мозъци, които мислят в дадения случай. Вие ще бъдете фокус, в който ще се съсредоточат концепциите на хората, които мислят като вас. Така се раждат гениалните мисли. Всяка гениална мисъл, въпреки че се е родила в мозъка на един човек, сама по себе си е групова. Много мозъци са работили върху тази мисъл, до момента в който пристигна един човек, наименуван талант, посредством който тя се ражда. Някой желае да реализира нещо положително – да стане музикант, стихотворец или нещо друго, само че се обезсърчава. Който си сложи велика концепция в живота, още през днешния ден би трябвало да стартира да работи, с цел да приготви изискванията, само че да не дефинира време, период. Това, което през днешния ден не реализира, ще го реализира на следващия ден. Бъдещите благоприятни условия са по-големи от днешните. Не се обезсърчавайте, когато някое ваше предпочитание не се осъществя незабавно. То може да се осъществя за 10 години, може и цялостен живот да не се осъществя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР