В петък информирах за положението с пандемията от Covid-19 в

...
В петък информирах за положението с пандемията от Covid-19 в
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Ще преборим чумата не с отворковщина, а с човещина, солидарност и доверие

В петък осведомих за ситуацията с пандемията от Covid-19 в Белгия. То остава извънредно обезпокоително. И повода е в „ отворковщината ” – нехайството по отношение на защитните ограничения, иди ми - дойди ми с колите, влаковете и самолетите, хахо-хихо сбирките, неносенето на защитни маски, „ здравословното ” клинкане по паркове и градинки, чашата бира с другари.

В петък общият брой на инфектираните бе 16 770. Днес е към този момент 19 691. Смъртните случаи за едно денонощие тогава бяха 132, а за последното са 140. Общо жертвите до момента са 1 447.

Първият случай на заразяване с ковид в Швеция бе на 4 февруари. До 3 април броят на доказаните случаи е достигнал общо 6 078. Починали са 358 души. Шведският министър председател, същински отворко, цинично съобщи: „ ние ще имаме доста повече заболели хора...ще имаме доста повече мъртви ”.

Сутринта виждам по какъв начин БТВ дава думата на двама българи от Швеция: те са удовлетворени, че в Швеция няма строги ограничения против пандемията и че продължавал народът да се шматка по заведения и занимания. Това, че „ ще имаме доста повече мъртви ” за двамата нашенци няма значение. Тази вест им влиза от едното ухо и им излиза от другото.

И холандците първоначално бяха доста „ отворени ”. Сега към този момент там има 16 627 инфектирани. Жертвите са 1 651. И англичаните бяха доста „ отворени ”. Дори на първо време нашите „ отворковци ” тях ни даваха за " образец ". Сега на Острова реват и вършат прогнози, че няколко десетки хиляди ще бъдат жертвите. В момента картината там е: 41 903 инфектирани и 4 313 умряли. Но за какво е по този начин? Защото министър председателят им, брекзитаджията, ръсеше простотии първоначално за нуждата от „ стадно заразяване ”, а в този момент чета, че не си свалял маската даже под юргана.

Убеждават ме, че холандците и шведите били спокойни хора. Благодаря им за спокойствието, само че прекомерно къс е човешкият живот, с цел да го пребивавам умерено. Особено в дни на неволя. Само там, в място ярко, в място злачно, в място ветровито, няма никаква болежка, тъга и въздишка. Затова и споделям: не бъдете спокойни! Тревожете се – за себе си, за околните си. Будете се нощем. Бъдете милосърдни и състрадателни. Не се доверявайте на „ отворковците ”, на сирените приспивни, на мърморковците. Останете вкъщи. Навън - до аптека или хранителен магазин, единствено с защитна маска. Ще пристигна време и да се наработите. Богохулно е през Седмицата на страданието Христово и в това чумаво време, да се шляете напразно по улици, площади и паркове. Спомнете си какво прави Христос в първия ден на Страстната седмица. Кого и от кое място гони. И престанете да пресмятате всичко в пари. Защото не са те цел на живота.

Не пристъпвайте прага на църковния храм на Великден. Открийте храма в душата си. Не се предавайте на дяволската мисъл, че целият свят съблюдава възбраните и рестриктивните мерки, само че ние сме " по-умни ", не ни пука, можем и по „ шведски ”, т.е. по-онака. Грехота е това. Довчера по този начин разсъждаваше и съветският „ отворко ”. Но спусна кепенците.

Ще преборим злото не с „ отворковщина ”, а с човечност. Със взаимност и доверие. Със съблюдаване на подхванатите за справяне с пандемията ограничения. И не злобейте против лекари и политици, които ви поучават да бъдете виновни към себе си и към другите, строго да спазвате подхванатите животоспасителни ограничения. Не се вслушвайте в лъжливите гласове на непукистите. Не спекулирайте с „ лишаване на свободи и слово ”. Не е правилно. От заран до вечер словото ехти. Всеки приказва това, което желае. Говорят и пишат всички медии. Това е свободата. Това е демокрацията. И никой не ни ги лишава. Това, което през днешния ден изговаряме единствено за един ден, не е изговаряно за десетилетия в оня, противоположен на естественото, строй, който по-възрастните добре помним.

Нека да ви пука за живота. В шепите си съхранете неговия пламък. Защото от Господ той ни е подарък.

Боже, елементарни умрелите! Дай, Боже, здраве и разсъдък на живите! /faktor.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР