В петък двамата новоизбрани за конституционни съдии от квотата на

...
В петък двамата новоизбрани за конституционни съдии от квотата на
Коментари Харесай

Може ли президентът да бламира клетвата на Атанасова и Белазелков в КС?

В петък двамата новоизбрани за конституционни съдии от квотата на Народното събрание Десислава Атанасова и Борислав Белазелков би трябвало да положат клетва в Конституционния съд.  

Събитието обаче може надалеч да не премине безпрепятствено, в случай че президентът Радев реши да неодобрява клетвата.

Важно е да уточним, че съгласно чл.6 ал.2 от Закона за Конституционния съд " Съдията поставя клетва в едноседмичен период от назначението или избирането му в наличието на ръководителя на Народното събрание, на президента и на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд “.

През 2012 година президентът Плевнелиев неодобрява клетвата на Венета Марковска, напускайки формалната гала. Действията на Росен Плевнелиев тогава са стимулирани от това, че против Марковска се води досъдебно произвеждане за две закононарушения. Той изчита изказване, в което споделя, че не може да участва на клетва на правист, чиято известност е сложена под подозрение.

Ситуацията през днешния ден

В началото на седмицата президентът Радев сезира Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков. Той също по този начин прикани да не се пристъпва към клетва. Това направиха и опозиционните партии в Народното събрание, които внесоха обща тъжба.

В претекстовете си президентът показва, че с измененията в Конституцията, в чл.91б , се изисква Народното събрание при избор на членове на органи да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. Според него точно тези правила са били нарушени.

Основните рецензии и от професионалните гилдии са ориентирани към неналичието на бистрота и гласност. Част от тях даже желаеха Атанасова и Белазелков да не поставят клетва преди Конституционен съд да се произнесе с решение по към този момент формираното дело.

Друг аспект в президентските претекстове визира мандата на съдиите. Както към този момент стана ясно, Народното събрание гласоподава 9-годишен мандат на Атанасова и Белазелков. Тъй като обаче те попълнят квоти, които са с изтекли мандати преди към 2 години, Конституционният съд се произнесе, че в такива случаи съдиите довършват остатъка от мандата. Или в резюме, двамата ще би трябвало да заемат длъжността за към 7 години.

Ще неодобрява ли клетвата президентът?

Към момента президентската институция не е давала поръчка за бламиране на формалната гала. Преди към 10 дни вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява пред NOVA, че президентската институция ще съблюдава конституционните правила при полагането на клетва на новите конституционни съдии.

Други аргументи, заради които Радев по-скоро не би бламирал клетвата е, че първо, болшинството заставащо зад Атанасова и Белазелков се състои от 159 гласа " за “ за някогашния народен представител от ГЕРБ-СДС и 154 гласа " за “ за някогашния арбитър от Върховен касационен съд. Зад тях застана " конституционното болшинство “, което одобри и шестата корекция в главния закон. Второ, в края на тази година президентът също ще би трябвало да попълни част от своята квота в Конституционния съд. Евентуално бламиране може да докара до реципрочни дейности от страна на Народното събрание, като ръководителят на Народно събрание откаже да участва на клетвата.

Основните рецензии в действителност са ориентирани към Атанасова за това, че тя бе ръководител на първата политическа партия в Народното събрание. Нито против нея, нито против Белазелков обаче има формирани досъдебни производства и данни за осъществени закононарушения.

Въпросителни към дейностите на Народното събрание обаче би трябвало да има. Първо, Народното събрание форсира процедурата, макар че нямаше потребност от това. Между чуването на двете кандидатури и гласуванията им в зала имаше по-малко от 24 часа, а избирането им предхожда влизането в действие на решението на Конституционен съд във връзка с продължителността мандатите. Освен това Народното събрание ясно дефинира кой на кое място ще застане, без да се обоснове за това. Важно е да уточним, че решението на Конституционен съд, без значение по кое време е влезнало в действие то, е наложително и се ползва в цялостна мощ, а също по този начин Народното събрание няма право да се произнася за продължителността на мандатите, изключително когато те са уредени в Конституцията.

Така, в петък от 11:00 часа ще забележим по какъв начин ще протече церемонията и дали ще имаме нови конституционни съдии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР