В петък Доналд Тръмп отбеляза 50-годишнината на от мисията на

...
В петък Доналд Тръмп отбеляза 50-годишнината на от мисията на
Коментари Харесай

Тръмп продължава да настоява да гледаме директно към Марс

В петък Доналд Тръмп означи 50-годишнината на от задачата на „ Аполо 11 " до Луната, която приземи първите хора на повърхността на естествения земен сателит. Американският президент събра в Овалния кабинет чиновници на НАСА, някогашни космонавти и конгресмени, а срещата беше увековечена с обща фотография.
Тръмп на дълго и необятно е разпитвал специалистите по отношение на изследванията на дълбокия Космос, написа The Verge. И при тези диалози президентът неколкократно е попитал админът на НАСА Джим Брайдънстайн, за какво астронавтите не могат да отидат напряко на Марс, вместо да отидат на Луната.

„ Казват, че с цел да стигнем до Марс, първо трябвало да кацнем на Луната. „ Няма ли някакъв метод да отидем непосредствено на Марс, без да кацаме на Луната. Възможно ли е това ", е попитал Тръмп, демонстрират запис на Politico.

Брайдънстайн е дал отговор, че Луната е „ полигон " за отиване на Марс, който ще разреши на НАСА да тества технологиите, нужни за поддържане на живота на хората в продължение на дълги интервали от време. „ Когато отидем на Марс, ще би трябвало да сме там за дълъг интервал от време, тъй че би трябвало да се научим по какъв начин да живеем и работим на различен свят ", е обяснил Брайдънстайн.

Официалната цел на администрацията на Белия дом във връзка с проучването на Космоса е да доближи до Луната. Първата инструкция за галактическата политика, подписана от Тръмп през декември 2017 година, беше да изпрати хората назад на естествения земен сателит, с цел да бъде открито стабилно наличие там. „ Започвайки с задачи отвън ниската земна орбита, Съединените щати ще поведат завръщането на хората на Луната за осъществяване на дълготрайни изследвания и потребление, последвано от човешки задачи до Марс и други дестинации ", се споделя в директивата.
Оттогава НАСА уголемява проектите си за връщане на хората на Луната. През април вицепрезидентът Майк Пенс провокира НАСА да изпрати хора на Луната до 2024 година, вместо през 2028 година, както планираше организацията. Оттогава НАСА е основала стратегия за осъществяване на този упорит краен период, наименуван „ Артемида ". Целта на този проект е да бъде изпратена първата жена на лунната повърхнина и да се сътвори резистентен пост към земния сателит. През май администрацията на Тръмп изиска още 1.6 милиарда $ за НАСА, с цел да започва програмата „ Артемида ".

И до момента в който НАСА се опита да отговори на апела на Пенс, през последните месеци Тръмп стана изключително деен във връзка с другата галактическа цел на Щатите - Марс. В началото на юни той написа в Twitter: „ След всички пари, които харчим, НАСА не би трябвало да приказва за отиване на Луната - направихме това преди 50 години. Те би трябвало да бъдат съсредоточени върху доста по-големите неща, които вършим, в това число Марс (част от които е Луната), защитата и науката! ".

Този туит сътвори ужас поради формалните проекти на администрацията за Луната. Оттогава Брайдънстайн неведнъж е твърдял, че програмата на „ Артемида " остава непроменена.

Вчера Тръмп е показал интерес към Марс, като е помолил Джим Брайдънстайн да изясни проектите на НАСА за Луната и за какво са нужни. Той е попитал за мнение астронавта от „ Аполо 11 " Майкъл Колинс, който е дал отговор: „ Директно към Марс ", имайки поради, че НАСА би трябвало да отиде напряко на Марс и да заобиколи Луната.

„ На мен ми наподобява, че би трябвало да идем непосредствено на Марс ", дал отговор Тръмп. „ Искам да кажа, кой знае по-добре от тези хора? Те вършат тези неща отдавна. Какво ще кажете за концепцията непосредствено до Марс? ", е запитал Тръмп админа на НАСА.

Брайдънстайн е обяснил, че в случай че отидем напряко на Марс, ще има доста неща, които към момента не са изследвани и потвърдени. Той е опитал да каже, че лунната повърхнина съдържа вода под формата на лед, която може да бъде събрана и употребена за гориво за ракетите, с които да се стигне до Марс.

НАСА възнамерява да сътвори нова галактическа станция в лунната орбита, наречена „ Портал " - аванпост за астронавтите, които да пътуват до и от повърхността на Луната.

Макар че програмата на „ Артемида " на НАСА е повече или по-малко непокътната, Джим Брайдънстайн и галактическата организация станаха доста активи за пътя до Марс след туита на Тръмп от юни. Администраторът е все по-категоричен, че задачата да се отиде на Луната е от там да се стигне до Марс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР